Az Alstom Transport Hungary Zártkörűen Működő Részvénytársaság, valamint a Bombardier Transportation Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság magyarországi nagybefektetőkkel való stratégiai együttműködési megállapodás megkötéséről döntött Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtök este kiadott Magyar Közlöny szerint.

A döntés értelmében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – vagy az általa kijelölt személy – feladata, hogy gondoskodjon egyrészről a kormánya, másrészről két cég közötti megállapodás megkötéséről – derül ki a Magyar Közlönyből.

A kormányhatározat nem tartalmaz arra vonatkozóan részleteket, hogy pontosan milyen feladatok elvégzésére, vagy befektetés végrehajtására egyeznek meg. Vélhetően arról van szó, hogy a kanadai Bombardier vasúti portfólióját 2021 januárjában vásárolta fel a francia Alstom, a cégben pedig fejlesztéseket terveznek.

Az Opten.hu adatai szerint az Alstom Transport Hungary Zrt.-nek 29 alkalmazottja van, a társaság saját tőkéje pedig 177,29 milliárd forint volt 2021-ben. A cég forgalma tavaly meghaladta a 410 millió forintot, amelyre közel 170,65 millió vesztesége jutott.

A Bombardier Transportation Hungarynek a cégadatok szerint 545 fő bejelentett dolgozója volt, az árbevétele pedig 13,27 milliárd volt 2021-ben, amelyre 684 millió forintos eredménye jutott. A cég jegyzett tőkéje 1,2 milliárd, saját tőkéje 6,45 milliárd forint volt.