Az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mától dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

New England IPA típusú – vagyis világos, szűretlen, komlókban gazdag, keserűkben nagyon visszafogott – sör lett 2023-ban az Ország Söre, amely idén először egy, a sörrajongók kérései alapján összerakott receptből született meg.

 

Milyen legyen az Ország Söre? Beleszólhatunk a hozzávalóiba

Az Ország Söre idén tavasszal készül el, a fogyasztók szavazatai alapján, ami azt jelenti, hogy nyáron már bárki megkóstolhatja azt a sört, amelynek a típusát és a pontos hozzávalóit is a magyar sörkedvelő közönség állítja össze. Bővebben>>>

Az azorszagsore.hu oldalon április elejéig szavazhattak a kisüzemi sörök fogyasztói arra, milyen típusú, színű, ízvilágú, gyümölcstartalmú, vagy anélkül készülő főzet legyen 2023-ban az Ország Söre.

A kezdeményezés mögött a Beerselection sörszaküzlet áll, a szavazatok összesítését követően pedig a törökszentmiklósi Ugar Brewery-nél véglegesítették az új sör receptjét, és főzték le az italt. A sör erjedéséért a szintén magyar YeastFlow speciális élesztője felelt.

Kép: Napi.hu

Miből áll az Ország Söre?

Az India Pale Ale sörök népszerűségének ugrásszerű növekedése közben több, az IPA-kon belüli stílus alakult ki, melyek közül a legsikeresebb kétségkívül az Egyesült Államok keleti partvidékéről származó New England IPA. Népszerűségük annak köszönhető, hogy

a hozzáadott komlóktól intenzíven trópusi és sárgahúsú gyümölcsökre hajazó íz és illatvilágot nyernek, miközben a sokakat eltántorító komlós keserűséget szinte teljesen mellőzik.

Az Ország Söre idén ezen a típuson belül egy New England IPA lett, amelyből mindösszesen 800 liter készült.

Az ország kedvenc sörfőzdéje

A szavazók megválasztották a kedvenc sörfőzdéjüket is. Ebben az évben a megtisztelő „Az Ország Kisüzemi Főzdéje 2022” címet a Brew Your Mind sörfőzde viselheti.

A Szekszárd belvárosától nem messze található Brew Your Mind alapítói – Himmel Olivér és Bihari Ákos – hobbiból kezdtek sört főzni, még az egyetemi éveik alatt. Első kereskedelmi forgalomba kerülő termékük 2015-ben jelent meg, majd évekig különféle sörfőzdékben valósították meg a receptjeiket, végül pedig 2018-ban költöztek vissza szülővárosukba, hogy ott saját sörfőzdét nyissanak.

A szakma egybehangzó véleménye szerint – amelyet most a közönségszavazás is megerősített – a Brew Your Mind sörei különlegesen magas színvonalú, nemzetközi mércével mérve is kiváló termékek, amelyben az is közrejátszik, hogy

a sörfőzde kizárólag frissen kiszerelve, 1-3 naposan, állandóan 2 fokon tartva forgalmazza a portékáit, amelyek így mindig a legjobb formában jutnak el a fogyasztókhoz.

Az Ország Sörének ünnepélyes bemutatója június 9-én és 10-én lesz a Placc – Sör.Gastro.Sziget fesztiválon, a Margitszigeten található Kristály-színtérben.