Azt hittem, hogy az állatokra kíváncsiak, de ha a beruházások miatt érdeklődnek, amikre támogatás lett elnyerve, azokat még nem volt kötelező megcsinálni - ezt Simonka György, a Fidesz korrupció miatt vád alá helyezett Békés megyei országgyűlési képviselője mondta a 24.hu-nak, amikor a portál összesíteni akarta, hol tartanak a térségben az uniós forrásból megvalósuló projektek.

A leltár szerint 2 forintot meghaladó európai uniós fejlesztésnek kellene elkészülnie január végére a dél-békési Pusztaottlakán. Sok olyan beruházás is van, ahol négy év alatt egy kapavágás sem történt. Bár minderről a Magyar Államkincstár is tud, az ellenőrző szervtől kiperelt iratok alapján ezt mégsem tartja szabálytalannak.

A fejlesztések többségére már 2017-ben vissza nem térítendő európai uniós támogatás érkezett a településre, majd azok határidejét meghosszabbították, jellemzően idén január végéig. A legnagyobb beruházások a következők: 

  1. a meglévő vadaspark 650 millió forint költségvetésű megújítása a legjelentősebb, aminek az eredeti tervek szerint 2019 októberében, a módosított határidő szerint 2022 január végére kellett volna elkészülnie, azonban nem sok változott két év alatt sem. Maga a Magyar Államkincstár is leírta 2021 június végén készült jelentésében, hogy fél évvel a vadaspark befejezésének határideje előtt a beruházás mérföldkövei nem teljesültek, a munkaterület átadás-átvétele nem történt meg, a munkavégzés nem látható, a kivitelezés nem kezdődött meg, de még közbeszerzést sem folytattak le.
  2. De a 450 millió forintért ipari park fejlesztése a lap ottjártakor sem haladt, nem folytak munkálatok,
  3. emellett 250 millió forintért kerékpáros központ létesítése,
  4. 108 millió forintért technológiai inkubátorház kialakítása,
  5. 140 millió forintért szolgáltatói inkubátorház kialakítása,
  6. 300 millió forintért őshonos állatok bemutatása,
  7. 450 millió forintért őshonos háztáji állatok és növények bemutatása.

A lap a támogatások kapcsán megkereste a Magyar Államkincstárt, de nem válaszoltak a kérdéseikre.

Mint ismert, az ügyészség eljárást indított a képviselő ellen, a vádirat lényege szerint Simonka György és társai jogellenes módon akarták megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak és a termelői szervezeteknek kiírt uniós és hazai pályázati támogatásokat. Simonka tavaly novemberi meggyanúsítása idején az ügyészség azt közölte: a képviselő rendelkezései szerint lebonyolított beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot. Később összesen 24 millió forint kenőpénzt fizetett ki a vád szerint Simonka György azért, hogy a támogatások jogtalan megszerzése érdekében létrehozott cégeinél indult NAV-vizsgálatokat leállíttassa.

Simonka György nem indul a 2022-es parlamenti választáson a dél-békési körzetben.