Richter Gedeon Nyrt. az idén a második negyedévben 30 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 61,1 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól, az elemzői várakozásoknak megfelelően – közölte a gyógyszeripari vállalat a gyorsjelentésében. Az összes árbevétel a negyedévben 203,78 milliárd forint lett, 5,6 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A csoport nyereségessége továbbra is erős, ami tükröződik a  gyógyszercég pénztermelő képességét,  ugyanakkor a számviteli értelemben vett üzemi eredményt több egyedi tényező is negatívan befolyásolta - írta vezető összefoglalójában Orbán Gábor a Richter vezérigazgatója a cég péntek reggel megjelent gyorsjelentésében.

A romániai nagy-és kiskereskedelmi üzletrész értékesítése visszafogta a Richter árbevételét a második negyedévben, de üzemi eredményét nem érintette. A nőgyógyászati portfólióban nemrég hozzáadott új készítmények jelentős jövőbeni árbevétellel és nyereséggel kecsegtetnek.

A féléves üzleti eredmény árfolyamhatás nélkül közel azonos a bázis időszakival, amely a termékportfólió kedvező mennyiségi- és összetétel változásának, valamint a magasabb értékesítési és marketing költségeknek és a tényidőszaki hatékonyság javító intézkedések költséghatásának együttes eredménye. De, mint írják 2022 első félévében nem merült fel gyógyszeripari különadó.

Az árfolyamhatástól megtisztított bruttó fedezet 22,4 százalékkal nőtt, amelyet a gyógyszergyártási szegmens árbevételének 22,5 százalékos emelkedése (árfolyamhatás nélkül) és a nagy- és kiskereskedelmi tevékenység alacsonyabb részaránya alakított.

Az értékesítési és marketing költségek növekedése elmaradt a bruttó fedezet emelkedése mögött annak következtében, hogy egyes költségtételeket átsoroltak az igazgatási és egyéb működési költségek közé. Emellett, a következő negyedévekben a promóciós tevékenységek fokozódása várható.

A K+F költségek lassabban növekedtek az év első félévében.

A pénzügyi tevékenység veszteségének oka a kedvezőtlen árfolyammozgások folytatódása, amely mind a nem realizált, mind a realizált tételeken éreztette hatását azzal együtt, hogy a menedzsment fedezeti ügyletek kötésével csökkentette az árfolyamkockázatot. A devizák közül legnagyobb hatású rubel esetében az Oroszországban bevezetett tőkekorlátozások miatt nem volt lehetőség fedezeti műveleteket kötni, így itt a pénzügyi eredmény rövid távú volatilitása várhatóan a jövőben is fennmarad, a hosszú távú jövedelmezőségi hatásokat pedig az árazáson keresztül próbálják kezelni. Mindezen kedvezőtlen elmozdulásokat mérsékelte a csoport romániai nagy- és kiskereskedelmi vállalatainak értékesítésén elért eredménye.

A tőkearányos jövedelmezőséget (ROE) az elmúlt négy negyedév összesített eredményének és a tárgyidőszaki saját tőke értékének hányadosaként számoljuk. A 9,1 százalékpontos csökkenés a 2022 utolsó negyedévében elszámolt rendkívüli adó egyszeri hatásának, az alacsonyabb mérföldkő bevételnek, valamint a nem realizált árfolyam veszteségnek tudható be.

Kilenc óra után Orbán Gábor vezetői összefoglalót tart, arról is tudósítunk.