Újpest átvállalja a háziorvosok rezsinövekményét - közölte Trippon Norbert alpolgármester. A rezsiválság elérte a háziorvosi rendelőket, nemcsak Újpesten, hanem ország nagy részén. Míg Újpesten eddig a rendelők átlagosan havi 16 ezer forint átalányt fizettek, a mai energiaárak mellett a fűtésszámlák összege elérheti a 282 ezer forintot is.

Az alpolgármester csütörtökön rendkívüli egyeztetésre hívta a háziorvosokat, akik jelezték, hogy az emelkedett költségeket már nem tudják kifizetni, hiszen több mint egy évtizede a praxisok állami támogatása érdemben nem változott.

Az alapellátó orvosok hangsúlyozták:

veszélybe kerülhet a felnőtt-és gyermek háziorvosi ellátás is, ez Újpesten jelenleg 44 felnőtt háziorvosi- és 22 gyermek háziorvosi praxist érinthet.

Az egyeztetés után Újpest Önkormányzata azt vállalta, hogy a háziorvosok novemberi és decemberi rezsinövekményét átvállalja. Valamint jelzik az állam felé, hogy haladéktalanul érdemi pénzbeni beavatkozásra van szüksége a praxisoknak ahhoz, hogy a betegellátás biztosítva legyen.

Korábban a Háziorvosok Online Egyesülete is azt közölte: több ezer olyan praxis van az országban, ahol piaci áron kapják a gázt, és előfordulhat, hogy ők képtelen lesznek kigazdálkodni a súlyosan megemelkedett költségeket. Békássy Szabolcs, a szervezet alapítója azt mondta: várják az önkormányzatok segítségét, mert a praxisok fele veszélybe kerülhet.