A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az újonnan forgalomba helyezett autók július elsejétől kapnak négybetűs, háromszámos, címeres rendszámokat – írja az MTI.

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. adatai szerint eddig 33 207 új rendszám talált gazdára - írták.

A tájékoztatás szerint több mint 24 ezer új rendszámot személyautókra szereltek fel, 1636-ot zöld alapszínnel a környezetkímélő, többnyire tisztán elektromos járművek kaptak. Egyedi vagy egyénileg kiválasztott hatósági jelzésű rendszámból pedig összesen 725-öt adtak ki - tették hozzá.

Mit is jelentenek az új rendszámok?

A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet. A rendszámtáblákon új elemként jelenik meg Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel.

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. 

Kinek kellenek és miért?

A jelenlegi karakterkészlet legfeljebb néhány éven belül kifutott volna, ezért volt indokolt a megújítás. Az új rendszámért nem kell mennie mindenkinek, csak az új autókra kerülnek ezek, valamint akkor van rájuk szükség, ha az előző rendszám elveszett. Az új típusú rendszámtáblákért a megszokott összegeket kell fizetni.

Kisokosunk az új rendszámtáblákról a linkre kattintva olvasható!