-Tisztelettel megkértem Matolcsy György jegybankelnököt, és utasítottam Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy 2023 végére megfelezzük az értéket – mondta szokásos rádiós interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Akkor is, ha a nemzetközi környezet amúgy máshová húzna minket.

Az inflációt, ami a KSH legújabb adatai szerint épp meghaladja a 20 százalékot kívülről vitték be, nem gazdasági törvényszerűség, hanem az elhibázott szankciós politika hatása

Beledöglünk ebbe, belegebedünk

-  mondta Orbán.

Most szankciós infláció van ennek az árát fizetjük meg mindannyian. A szankciókat alaposan megvizsgáljuk.

Orbán elmondása szerint

Késhegyre menő csatákat vívunk, hogy Magyarországot mentesítsék a szankciók hatása alól

Miközben a spekulánsokkal szemben fel kell lépni, az inflációt okozó szankciók ellen harcolni kell, ez Orbán szerint egy családvédelmi lépés.

Orbán ismételten kiállt amellett, hogy tűzszünetet és béketárgyalásokat kell kezdeményezni, és erre a „nagy fiúkat” is rá kell bírni. Egyben megerősítette, hogy a magyar kormány az ország érdekei végett kitart az orosz energetikai importok mellett.

Hogy az energiatörpe vessen ki szankciót az óriásra, az szokatlan

Miután félévente kell felülvizsgálni a szankciókat, az a remény, hogy az Európai Bizottság, felülvizsgálja a korábbi lépéseit, és eláll a szankciós politikától, ami jobban fáj Európának, mint Oroszországnak.

Orbán hangsúlyozta, hogy az ország ellátását biztosító gázvezetéket, ami most a török vezeték, bármilyen támadás érné mint korábban az északi áramlatot, azt terrorcselekményként értékelné a magyar állam.