A kormány frissen bejelentett nyugdíjemelése után érdemes utánanézni, ki, mire számíthat - derül ki az Mfor cikkéből. Idén az ötszázalékos emelés után az átlagnyugdíj 165 510 forintra emelkedett, erre jön rá júliusban a 3,9 százalékos kiegészítés. Ez havi szinten 6455 forintos pluszt jelent az érintetteknek.

Mivel visszamenőleges hatályú a kiegészítés, a gyakorlatban a jogosultak az első hat havi elmaradást is meg fogják kapni a hetedik havi korrekció mellett. Vagyis az átlagnyugdíj szintjén kicsivel több mint 45 ezer forint plusz érkezik majd a nyugdíjasokhoz.

Bár ez a havi 6455 forint nem tekinthető túl nagy összegnek, sokakhoz még ennyi sem fog érkezni. A Magyar Államkincstár legutóbbi, tavaly nyári adatai szerint a nyugdíjasoknak több mint a fele az átlagnál is kevesebb havi ellátásban részesül. 100 ezer forint körüli ellátás esetén már csak havi 4095 forintot fog jelenteni a kiegészítés, a legalacsonyabb, 50 ezer forintnál kevesebb ellátások esetén pedig legfeljebb havi 2047 forint érkezhet a nyugdíj nagyságától függően.

Egy-két tucat magyar nyugdíjas havi egymillió forintnál is több nyugdíjat kap, esetükben a korrekció havi közel 41 ezer forintot jelent meg - egy összegben júliusban 287 ezer forint utal majd nekik az államkincstár. A költségvetésnek is a nyugdíjak kiigazítása a hírportál becslése szerint éves szinten valamivel több mint 100 milliárd forint kiadást jelent.