Javasoljuk, hogy szűnjön meg az a több éve alkalmazott gyakorlatot, mely szerint az alacsonyra tervezett infláció miatt csak hónapokkal később kompenzálják a tényleges fogyasztói áremelkedés következtében a nyugdíjasokat, és ezzel „kényszerhitelezővé” teszik őket - fogalmazott a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület.

Együttérzünk a mai nyugdíjasokkal - többségük a 40-es, 50-es években születtek – akik fiatal korukban már átélhették a nélkülözés, a lemondás a kiszolgáltatottság szomorú életérzését. Az akkori fiataloknak még volt lehetőségük arra, hogy saját és a társadalom közös erőfeszítéseivel, esélyük legyen kiszolgáltatottságuk csökkentésére, a méltó és tisztességes életkörülmények megteremtésére.

A jelenlegi nyugdíjasok - és kiváltképpen a megélhetési küszöb alatt élő közel egymillió idős társunk - az életkorukra, egészségi állapotukra és az erősen korlátozott erőforrásaikra tekintettel már csak a társadalom szolidaritására építve tudnak az előttünk álló nehézségeken túljutni.

Kezdeményezzük továbbá azt is, hogy a nyugdíjprémiumra betervezett 68,5 milliárd forint céltartalékból az átlag alatti nyugellátásban részesültek kapjanak - a kiegészítő novemberi nyugdíj-kiegészítésen túl - soron kívüli nyugdíjemelést - olvasható a közleményben.

A KSH friss adatai szerint 2022. augusztusban a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 15,6, a nyugdíjas háztartások körében 15,7 százalékkal emelkedtek, így az idei első hónapba a drágulás az összes háztartásnál átlagosan 10,7, míg a nyugdíjas háztartások számára 10,6 százalék volt.