Új elem a szabályozásban, hogy míg eddig a cukortartalom miatt adóztatott termékkörök esetében az határozta meg, hogy a neta hatálya alá tartozik-e az adott áru, hogy a cukortartalma meghaladott-e egy meghatározott szintet, a módosítás alapján az előírt limitnél kevesebb cukrot tartalmazó termékek is adókötelessé válnak - hívja fel a Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere.

A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni

Szük Balázs szerint szintén új fejlemény, hogy a jogalkotó a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedte, vagyis míg korábban azok a gyártók, amelyek édesítőszerrel pótolták a termékek receptúrájában a cukrot, mentesülhettek a neta megfizetése alól, most már viszont adókötelezetté váltak.

Új elemként bekerültek a sós snack kategóriába például a puffasztott gabonatermékek is. Szintén nagy horderejű változás, hogy két kategóriával bővül az adóköteles termékek köre. Új termékkörként ugyanis bekerül az adóköteles termékek közé a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör – mondta a szakember a portálnak.

Szük Balázs szerint a csemege termékcsoportba olyan áruk tartoznak, mint például a müzlik és a gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcspépek; a tészták esetében pedig például a töltött tészták.

Az adókötelezettség több tényezőtől függ: egyrészt a vámtarifaszámtól, másrészt a termék összetevőitől, vagyis elsősorban attól, hogy mennyi sót vagy cukrot tartalmaz. Utóbbi esetében még az is kérdés, hogy ez hozzáadott cukor, vagy a termék valamelyik összetevőjében természetesen módon előforduló cukorról van szó. A szakértő szerint emellett olyan fogalmakkal is tisztában kell lenni, amelyeket a Magyar Élelmiszerkönyv definiál.

Van, ami kikerül a neta hatálya alól

Kikerülnek viszont a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholtermékek, mint a pálinka, whisky, rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét. Vagyis ami eddig netaként folyt be a költségvetésbe, azt júliustól jövedéki adóként kell megfizetni.