A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a K-Monitor Iroda az előterjesztés visszavonását kéri. Indoklásuk szerint a Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter jegyezte törvényjavaslat egy kilenc évvel ezelőtti, módosításra váró európai uniós irányelvet ültetné át a magyar jogba, korlátozva az állam átláthatóságát.

Közleményük szerint a törvényjavaslat megengedné, hogy a közérdekű adatok megismerését "ésszerű nyereséghányaddal" kiegészített költségtérítéshez kössék. A kormányzati előterjesztés azt mondja ki, hogy a közfeladatot ellátó szervezet díjat állapíthat meg, ha újrahasznosításra bocsát rendelkezésre adatokat. A díj mértéke nem haladhatná meg a szóban forgó közadatok gyűjtésének, előállításának, feldolgozásának és terjesztésének legfeljebb ötszázalékos nyereséghányaddal megnövelt költségét.

A jogvédők szerint szintén aggályos, hogy miközben a közérdekű adatok szabadon terjeszthetők, a fejlesztési miniszter javaslata alapján az állami szerv és az adatigénylő állampolgár újrahasznosítási megállapodást köt, amely feltételekhez kötheti az adatok felhasználását.

A TASZ és a K-Monitor Iroda azt is szóvá teszi, az adatigénylő nyilatkozatától függ, hogy az állami szerv kérhet-e díjat az adatszolgáltatásért, így a javaslat a jogban járatlan, jogászt megfizetni nem tudó állampolgárokat sújtja. Emellett véleményük szerint a javaslat az információszabadság rendeleti szintű szűkítésére ad felhatalmazást, és ezért ellentétes az alaptörvénnyel.
Kitértek arra is, hogy mivel a hatályos szabályozás szerintük megfelel a 2003-ban elfogadott uniós irányelvnek, az indítvány benyújtása mögött költségvetési megfontolások lehetnek.

A fejlesztési miniszter a törvényjavaslatot a közszféra információinak további felhasználásáról szóló uniós irányelvvel indokolta. Mint írta, a jogalkotó eddig tételesen nem ültette át az irányelv rendelkezéseit a magyar jogba, az időközben szerzett tapasztalatok azonban ezt szükségessé teszik.