Idén júliusban a munkanélküliek száma 2022 júliusában 173 ezer fő, a munkanélküliségi ráta pedig 3,5 százalék volt. A május–júliusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 160 ezer főt, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalékos tett ki. Utóbbi 0,8 százalékpontos csökkenést jelent éves összevetésben - közölte a KSH csütörtökön. 

A foglalkoztatottak száma május–júliusban átlagosan közel 4,7 millió volt, ez 52 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbit. A közfoglalkoztatottak száma több mint 11 ezer fővel 76 ezer alát csökkent, miközben a külföldön dolgozóké (magyarországi háztartás külföldön dolgozó tagja) 6400 fővel közel 91 ezerre növekedett. 

Javulást mutat a statisztika az álláskeresők számának alakulásában is: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 11,8 százalékkal, 231 ezer főre csökkent.

Az aktivitási arány - amely a foglalkoztatottak és a munkanélküliek arányát mutatja - az egy évvel korábbi 65,8 százalékról 66,3 százalékra emelkedett. Ez az adat a 2009 óta vezetett statisztikában holtversenyben a legjobb eredmény, hasonló mutatóra tavaly szeptember-novemberi időszakban volt példa.