Továbbra is a koronavírus elleni harmadik oltás felvételére biztat mindenkit Müller Cecília.

Kimutatható, hogy az alapimmunizálást adó két oltástól számított negyedik hónaptól csökken az emberi szervezet védekezőképessége a vírussal szemben. A harmadik oltás felvétele azonban nagy bizonyossággal segít leküzdeni a betegséget, amely enyhébb formában jelentkezik azoknál, akik oltottak - erről beszélt az MTI szerint az országos tisztifőorvos az M1 reggeli műsorában.

Az omikron vírusvariáns "lopakodónak" nevezett alvariánsa a nevét onnét kapta, hogy a hagyományos PCR-tesztekkel kimutatható, ugyanakkor a specifikus PCR-ral nem mindig. Müller szerint azonban az omikron lopakodó variánsától nem kell megijedni; ugyan a fertőzőképessége erősebb, a klinikai tünetekben, a betegség lefolyásában hasonló képet mutat az omikronhoz. Dániában például már az elvégzett tesztek 66 százalékában az omikron lopakodó variánsát mutatják ki. Járványügyi szempontból azonban a szakemberek nem várják, hogy jelentős változást eredményez majd a lopakodó variáns megjelenése Magyarországon.

Hazánkban az elmúlt heti adatok szerint 98 százalékban a koronavírus omikron variánsa okoz fertőzést, 2 százalékban a delta - tette hozzá a tisztifőorvos.

Négymilliós mintát reprezentál a szennyvizes mérés

A koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége országos szinten stagnálást mutat, ami jó hír Müller Cecília szerint az elkövetkező hetekre nézve.

Ez a szennyvizes mérés nagyjából 4 millió ember mintáját reprezentálja. A módszerrel a szakemberek következtetni tudnak a következő hetek megbetegedési adataira, kórházi esetszámokra, hiszen négymillió ember mintáját reprezentálja. A módszert a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei fejlesztették ki, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig tervet készít és ajánlja a módszert más országoknak is - mondta el Müller Cecília.