Idén márciusában az éves összevetésben számított infláció 8,5 százalék volt. A maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 9,1 százalékon alakult.

Az infláció 0,2 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit az magyaráz, hogy a maginflációs tételek emelkedését csak részben ellensúlyozta az üzemanyagok árindexének mérséklődése.

Februárhoz képest a maginfláció 1,0 százalékponttal nőtt, amihez mindhárom termékcsoport (feldolgozott élelmiszerek, iparcikkek és szolgáltatások) áremelkedésének a gyorsulása hozzájárult - olvasható az MNB gyorselemzésében.

Eszerint az MNB-nek a tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatóink emelkedtek az előző hónaphoz képest.

2022 márciusában az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,2 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz. A globális nyersanyag- és energiaár-emelkedésnek a termékek széles körében való érvényesülése következtében az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 1,2 százalék volt, ami háromszorosa volt az elmúlt éveket jellemző márciusi értéknek.

Az iparcikkek árai 1,2 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest – ami a korábbi évekre jellemző árnövekedés háromszorosa –, így az iparcikkek éves inflációja 8,4 százalékra emelkedett. Ez az áremelkedés a nemzetközi folyamatokkal összhangban áll. A termékkörön belül a tartós és a nem tartós iparcikkek árindexe egyaránt nőtt. A globális félvezetőhiány és a nyersanyagárak emelkedése is a fogyasztói árak emelkedésének irányába hatott.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőttek. A szokásos márciusi átárazásnál jelentősen magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körében jellemző volt. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások árai tovább növekedtek. A piaci szolgáltatások éves árindexe 7,2 százalék volt.

Az élelmiszerek inflációja 13,9 százalékkal emelkedett, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt nőtt. Februárhoz képest az élelmiszerek árai 2,2 százalékkal emelkedtek, ami az elmúlt évek márciusaival összehasonlítva két-háromszoros emelkedést jelent. A feldolgozatlan élelmiszerek árnövekedéséhez főként a friss zöldségek és gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek esetében az árak emelkedése széles körben jellemző volt.

A szabályozott termékek árai februárhoz képest nem változtak.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi - derül ki az MNB elemzéséből. A mutatók márciusban az előző hónaphoz képest emelkedtek és értékük a jegybanki célsáv fölött alakul, jelenleg a 4-10 százalék közötti sávban mozognak - derül ki a jegybanki összefoglalóból.

Inflációs mutatók márciusban (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 38,6%)3,4Egyéb tételek (súlya 61,4%)5,1

A feldolgozott élelmiszerek nélküli

maginfláció (súlya 50,3%)
4,0Egyéb tételek (súlya 49,7%)4,6
Adószűrt maginfláció (súlya 63,6%)5,8Egyéb tételek (súlya 36,4%2,8
Forrás: MNB