A jegybank függetlenségét az alkotmány és a kormány is garantálja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne dolgoznánk össze a közös célok érdekében - mondta Orbán Viktor kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó nevű gazdaságpolitikai fórumán. A miniszterelnök ehhez például az állam és az egyház viszonyát hozta fel.

Az én feladatom, hogy a kétféle szemlélet között az egyensúlyt megteremtsem - fogalmazott Orbán, utalva a Matolcsy György és a Varga Mihály által felvázolt eltérő jövőképekre.

"Mára létrehoztuk a magyar modellt. Erre azért volt szükség, mert a 2008-as válság nem egy konjunkturális válság volt, hanem egy olyan átrendeződés zajlik a világgazdaságban, amely Európát komoly kihívások elé állítja" - magyarázta Orbán.

A magyar modell társadalompolitikai lényege az, hogy az egyén és a közösség egyensúlyba kerül, mindez kereszténydemokrata alapokon.

A gazdasági lényege pedig az, hogy a pénzügyeknek minden körülmények között rendben kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy az államadósság csökken, a GDP-arányos hiány 3 százalék alatt marad, az adósság pedig csak magyar kézben van. Sőt Orbán idővel azt is elképzelhetőnek tartja hogy nettó hitelezővé váljon az ország.

A magyar modell fontos része még a munka alapú gazdaság, valamint a családtámogatási rendszer. Magyarországot családbarát országgá kell tenni - vázolta nézetét a miniszterelnök. Csak úgy lehet ugyanis a népességfogyást megállítani és a termékenységi rátát 1,5 közeléből 2,1-re növelni.

További fontos elem a munkanélküliség további csökkentése (a csehek például 3 százalék alatt járnak) az ötmillió munkavállaló elérése. Mindehhez ipari dimenzióváltás is szükséges.

Vendégmunkásokat a jövőben csak korlátokat szabva, csak a hiányszakmákban és csak időlegesen akarunk az országba beengedni - jelentette ki a politikus.

A gazdasági fejlődés legyen inkluzív, azaz mindenki tehessen egy lépést előre. Biztos vagyok benne, hogy fokozatosan felszámoljuk a a szegénységet 2030-ra.

A kormányfő hat fő célt nevezett meg 2030-ra:

1. Az EU öt legjobb országa közé kerüljünk be.

2. Legyünk az öt legversenyképesebb EU-ország között.

3. A népességhanyatlás megállítása.

4. A Kárpát-medencei térség közös megerősítése.

5. Az energiafüggetlenség megteremtése: ennek része Paks II. megépítése, a zöld energia megerősítése, a román kitermelésű gáz elérése, a Török Áramlat (Déli Áramlat Lite) megépítése, Szlovénián keresztül az olasz lng-teminál elérése (a horvátok kihagyásával).

6. A teljes közép-kelet-európai térség dinamizálása, ehhez a magyar működőtőkének külföldön határozottan meg kell jelennie - a cél az, hogy utaljanak haza annyi profitot a magyar tulajdonú vállalkozások, amennyit az itteni külföldi tulajdonú cégek megtermelnek és hazautalnak.

Az is kiderült, hogy a kormány négy feladatot adott ki: Novák Katalin Emmi-államtitkár dolga a demográfiai problémák megoldása, Varga Mihály felel a kétszázalékos növekedési többletért, Palkovics László tárcavezető feladata a szakképzés átalakítása, míg az MNB dolgozik a "kifektetési stratégián".