Elemzők szerint az Erste összes magyarországi kitettsége 11 milliárd euró, ebből a hitelállomány mintegy nyolcmilliárd, a szuverén kitettség mintegy kétmilliárd eurót tesz ki - írta a Börse-Express. A Raiffeisen összes kitettsége 8 milliárd euró a cikk szerint, ebből hatmilliárd a kihelyezett hitelek összege, a negyede pedig állampapír.

Az Európai Bankfelügyelet (EBA) tavaly szeptemberi adatai alapján számítva a kitettséget a Deutsche Bank elemzői úgy látják, hogy a bankok között a belga KBC 4,2 milliárd eurós abszolút kitettsége lehet a legnagyobb Magyarországgal szemben. A második az OTP 3,1 milliárd euróval. A BayernLB-é 1,9, az Erste Banké 1,8 milliárd euró, a Raiffeisené 1,3 milliárd - írta a honlap.

A honlap azzal összefüggésben írt a bankok szuverén kitettségéről, hogy az év első hetében emelkedett a magyar államadósság törlesztéskockázati felára (CDS-árazása).

A honlap rámutatott, hogy az egyes bankok piaci kapitalizációjához - a tőzsdére bevezetett részvényeiknek a mindenkori aktuális árfolyam alapján számított összértékéhez - mérten a kitettség a KBC esetében mintegy 130 százalékos, az Ertse Banknál 40 és a Raiffeisen esetében 30 százalék.