A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A közösségi célokat szolgáló fejlesztéseknél 100, a vállalkozásfejlesztési célú pályázatoknál pedig 60−65 százalék a támogatás intenzitása. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program − most már Darányi Ignác terv − Leader programja során eddig két alkalommal lehetett az ötezer fő alatti településeket tömörítő helyi akciócsoportok által kidolgozott vidékfejlesztési stratégiákhoz illeszkedő pályázatokkal támogatást szerezni a fejlesztési elképzelések megvalósításához. Az e célra fordított összeg eléri a 34 milliárd forintot.

A mostani fordulóban a helyi akciócsoportok számára elkülönített keretek kimerüléséig lehet pályázni − a legkisebb a 160, míg a legnagyobb akciócsoportos keret a 850 millió forintot is elérheti −, mivel még az idén le kell szerződni a források felhasználása érdekében az ország rendelkezésére álló uniós támogatást. A pályázatonként elnyerhető minimumösszeg 200 ezer, míg a maximum 50 millió forint lehet, az elbírálást pedig helyi szakértőkből álló bírálóbizottságok végzik.

A pályázatok jogszerű lebonyolítását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellenőrzi.

A támogatható célok között említette az államtitkár a helyi termékek feldolgozását és piacra juttatását, a megújuló energiaforrások hasznosítását, a bemutató üzemek létrehozását, tájházak kialakítását, de az akciócsoportok rendelkezésére álló összeg fordítható munkavállalók képzésére is. A helyi akciótervekben komplex programokat − mint a horgász- vagy lovas turizmus − is megfogalmazhattak a kiírók, így az ezekhez kapcsolódó projektek megvalósítása is támogatható lesz.