A tulajdonosok és ingatlanközvetítők 2021-ben 503 ezer eladó ingatlant hirdettek meg eladásra az ingatlan.com-on, ami négy százalékkal több mint egy évvel ezelőtt - derül ki az adásvételi portál közleményéből. A 2021-es kínálatban is óriásiak voltak a különbségek. A legdrágábban eladott lakóingatlan egy a Budapest XII. kerületében, a Svábhegyen lévő, 10 szobás, 800 négyzetméteres családi ház volt, amelyet kétezer négyzetméteres telek vesz körbe. A tulajdonos januárban 765 millió forintért kínálta eladásra, majd júliusban levette a hirdetést, mivel elkelt az ingatlan.

A fővároson kívüli piacon Balatonfüred adta a legmagasabb áron eladott ingatlant. Egy 400 négyzetméteres régi villaépületről és a hozzá tartozó kétezer négyzetméteres telekről van szó. Az eladó 2020 őszén 480 millió forintot szeretett volna kapni az ingatlanért, majd 2021 februárjában 430 millióra vitte le az árat. Az árcsökkentés után két héttel gazdára talált a villa. A Balaton-parti terepülésen egyébként a budapestihez hasonló átlagos négyzetméteráron kelnek el az ingatlanok.

A legolcsóbb eladott ingatlan Békés megyében található. Sarkadkeresztúron egy 1+1 szobás, 60 négyzetméteres ház és 780 négyzetméteres telek 350 ezer forintos áron cserélt gazdát.

A fővárosban eladott ingatlanok közül a legkisebb egy Dohány utcai, lakás volt, amelynek alapterülete hét négyzetméter és 5,5 millió forintot kellett fizetni érte. Ez egy hónap alatt kelt el. A minilakások - azaz a 10 négyzetméternél kisebb alapterületű ingatlanok - közül a legtöbbet, 17,9 millió forintot egy a budai Várban a Dísz téren található, kilenc négyzetméteres garzonért adtak.

A leggyorsabb adásvételhez kevesebb mint 16 órára volt szükség. A budaörsi Ibolya utcában egy 700 négyzetméteres telken található, újszerű, 5+1 félszobás családi házat hirdetett meg a tulajdonosa 165 millió forintért az ingatlan.com-on. A hirdetést egy októberi estén 18 óra körül adták fel, és másnap 10-kor már lekerült az oldalról, mivel a tulajdonos eladta az ingatlant. Budapesten kívül a leggyorsabb eladás alacsony árral is párosult: a Heves megyei Szihalomban található, 1000 négyzetméteres telken lévő, felújítandó, egyszobás, 60 négyzetméteres ház 1,5 millió forintért cserélt gazdát kevesebb mint 24 óra alatt.

Milliárdos palota

A december végén még a kínálatban szereplő - azaz még eladósorban lévő - ingatlanok közül a legdrágább a budapesti Andrássy úton lévő palota, amiért hatmilliárd forintot szeretne kapni az eladó, ugyanannyit, mint 2020-ban. A fővároson kívül az acsai kastély ára a legmagasabb 3,24 milliárd forinttal.

Budapesten a legolcsóbb értékesítés előtt álló lakás a IV. kerületi Bocskai utcában van, a 15 négyzetméteres ingatlan árcímkéjén 6,5 milliós összeg szerepel. A fővároson kívül a Békés megyei Mezőgyán egy 50 négyzetméteres vályogház a legolcsóbb ezt 440 ezer forintra tartja az eladó. Ezek az adatok egyben azt is jelentik, hogy a kínálat két vége között 7400-szoros a különbség.

Az alapterületet nézve az ország legkisebb még eladásra váró ingatlana Budapest XIII. kerületében van: a nyolc négyzetméteres romos minigarzon 10,5 millió forintért került piacra. Az ingatlan "párja", azaz a legnagyobb alapterületű ingatlan Veszprém megyében, a Somló hegyen várja a vevőjelölteket. A felújítandó 10 szobás kastély 3773 négyzetméteres, ára 115 millió forint.