Októberben a kivitel volumene 10, a behozatalé 5,6 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A 2019. októberihez mérten a külkereskedelem volumene az exportban 6,1, az importban 5,0 százalékkal esett vissza - írja az MTI a KSH nyomán.

2021. január-októberben a kivitel értéke 98,1 milliárd euró (35,0 ezer milliárd forint), a behozatalé 95,9 milliárd euró (34,2 ezer milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 9,1, a behozatalé 9,8 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 2,5 milliárd euróval csökkent, 2,3 milliárd eurót tett ki.

A december 9-én kiadott első becslés szerint az idén októberben a termék-külkereskedelmi egyenleg 1,3 milliárd euróval romlott, az októberi hiány 335 millió euró volt.

A második becslés szerint októberben a kivitel értéke 10,3 milliárd euró (3704 milliárd forint), a behozatalé 10,6 milliárd euró (3810 milliárd forint) volt.

Októberben az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 0,3, az importé 13 százalékkal nőtt, naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 9,2, a behozatalé 5,4 százalékkal csökkent.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 11, a behozatalban 19 százalékkal emelkedett októberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a cserearány 6,9 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,5 százalékkal erősödött, a dollárral szemben 0,9 százalékkal gyengült.

Októberben a gépek és szállítóeszközök 2020. októberi áron számított kivitele 15, behozatala 11 százalékkal kisebb lett. A közúti jármű exportja ötödével, importja közel ugyanekkora mértékben csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A feldolgozott termékek exportvolumene 1,1 százalékkal kisebb, importvolumene ugyanennyivel nagyobb lett. Az energiahordozók exportvolumene 19, importvolumene 3,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A mindkét oldali forgalomcsökkenés a kivitel esetében döntően a természetes és mesterséges gáz, a behozatalnál a szén, koksz és brikett visszaesésével magyarázható.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 1,7 százalékkal kisebb, behozataláé 4,5 százalékkal nőtt. Az exportoldali forgalomcsökkenéshez a leginkább a gabona és gabonakészítmény, az importoldali növekedéshez a zöldségféle és gyümölcs járult hozzá.

Októberben az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 13, az onnan érkező behozatalé 5,1 százalékkal csökkent, a termék-külkereskedelmi mérleg 1,1 milliárd euróval romlott, 166 millió eurós többlet keletkezett. Az export 74, az import 70 százalékát bonyolították le ebben a viszonylatban.

Január-októberben az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 9,1, a behozatalé 9,8 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,8, a behozatalban 9,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 2,6 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 2,2 százalékkal leértékelődött, a dollárhoz viszonyítva 3,4 százalékkal erősödött - közölte a KSH.