Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön jelentette be, hogy péntektől már csak magyar rendszámmal lehet hatósági áron tankolni. A határokon kialakult benzinturizmus ellátási zavarokat okozhat, valamint ez visszaélés a magyar kormány által bevezetett üzemanyag-árstoppal – mondta a miniszter.

Éjfélkor meg is jelent a kormány "veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló" kormányrendeletének módosítása a Magyar Közlönyben a hatósági áras üzemanyagok tankolásáról.

E szerint az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésére értékesítik. (A 3,5 tonnát meghaladó külföldi rendszámú tehergépkocsik már eddig is piaci áron tankolhattak, mint ahogy a 7,5 tonnát meghaladó magyar teherautók is.)

Kivételt képeznek azok a külföldi rendszámú gépjárművek, amelyek államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és ezen országban a magyar autók is tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot. Ezen országok listáját a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben állapítja meg.

A benzinkutak üzemeltetői, ha nem tudják megállapítani a gépjármű honosságát, akkor felhívhatják a vásárlót, hogy azt okirattal hitelt érdemlően igazolja. Ha nem igazolható okirattal, akkor az autós csak piaci áron tankolhat.

A benzinkutasoknak több helyre ki is kell írni a kétféle tankolási lehetőséget és árat.

Az üzemanyag hatósági áras egységárát a benzinkút területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán) fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen - áll a rendeletben.

A benzinkút üzemeltetőjének gondoskodnia kell arról, hogy a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást kapjon arról, hogy

  • a magyar és az a külföldi rendszámú autó, amelynek országában a magyar autók is hatósági áron tankolhatnak, hatósági áron vásárolhat;
  • az egyéb nem magyar rendszámú gépjárművet töltő nem hatósági (piaci) áron vásárolhat, amely megegyezik a kútoszlop kijelzőjén alkalmazott árral.

A kútoszlop kijelzőjén a benzinkutasnak a piaci árat kell kiírnia.