A Kopint-Tárki kedden bemutatott legfrissebb konjunktúra jelentése 0,3 százalékos gazdasági növekedést vár jövőre a korábbi 0,5 százalék helyett, az infláció pedig 4,6 százalékra emelkedik.

A jövő évi költségvetést a kormány 0,5 százalékos GDP növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval készítette és 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt irányoz elő. A Kopint-Tárki kutatói úgy látják, hogy az államháztartás GDP arányos hiánya 3,2 százalék lesz jövőre.

A Kopint-Tárki most közölt előrejelzésének optimista alapfeltétele, hogy februárban létrejön a megállapodás az EU-IMF párossal - mondta Palócz Éva vezérigazgató, hozzátéve, hogy ellenkező esetben nem pesszimista változattal, hanem katasztrófa-forgatókönyvvel kell számolni.

Az intézet a magánfogyasztás 1,2 százalékos, a közösségi fogyasztás 2,0 százalékos és beruházások 5,0 százalékos visszaesésével számol. Az utóbbi mutatóra szeptemberben még nulla százalékot jelzett az intézet. A kismértékű gazdasági növekedést a nettó export adhatja: a kivitel 6,0 százalékkal a behozatalé 4,3 százalékkal nő 2012-ben. A termelési oldalon a bővülést az ipari termelés 4,0 százalékos növekedése biztosíthatja.

Az euróért átlagosan 290 forintot kell majd adni, de Palócz Éva arra is figyelmeztetett, hogy a szeptember végi GDP arányos 81,5 százalékos államadósság ráta 86-87 százalékra emelkedik, ha a forintárfolyam 10 százalékkal gyengül.