Az Orbán-kormány stratégiai ágazat szintjére emelte a sportot, és az elmúlt évtizedben átalakította a finanszírozási rendszerét: nem csak az ágazattal összefüggő költségvetési előirányzatok száma nőtt meg, de új elemként a társasági adós (tao) támogatási rendszert is bevezették, valamint többféle adózási kedvezményt a sportklubok és sportolók számára.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat nem sínylette meg az ágazat, sőt, az Mfor.hu összesítése szerint tavaly még fokozta is a kormány a támogatásokat: minden eddiginél többet, 621 milliárd forintot irányítottak sportcélokra a 2020-as költségvetés végrehajtásáról szóló, azaz a zárszámadási törvényjavaslat számai alapján. Az összeg mintegy fele, 322 milliárd forint sportlétesítmények fejlesztéseire jutott.

A 621 milliárd forinthoz még hozzá kell adni a tao-támogatásokat, amelyek az államkassza helyett sportszervezetekhez folynak be. Ezek összege is rekord volt, 176 milliárd forint. Vagyis egyetlen év alatt 797 milliárd forintnyi közpénz vándorolt a sportba - olvasható a cikkben.

A végösszeg az alábbi tételekből állt össze:

  • 176 milliárd forint tao-támogatás,
  • a költségvetés fejezeti előirányzataiból 366 milliárd forint,
  • gazdaságvédelmi programokon belül, rendelettel 240,8 milliárd forint,
  • a rendkívüli tartalékból 13,8 milliárd forint,
  • a Beruházás előkészítő alapból 1 milliárd forint.