Ha valaki tíz napon belül nem fizeti be az évi ötezer forintos kamarai tagdíjat, a NAV-nak adják át az ügyet végrehajtásra, és az összeget köztartozásként szedik be, erről tájékoztatta a korábbi kataalanyokat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - adta hírül a 24.hu.

A Magyar Narancs a Parragh László által vezetett testületnek azt a kérdést tette fel az üggyel összefüggésben, mi a helyzet azokkal a katásokkal, akik szeptember 1-től megszüntették vállalkozásukat, vagyis az iparkamara az év egyharmadában nem képviseli őket, holott egész évre befizették a kamarai tagdíjat?

Nem kapnak semmit

A válasz úgy hangzott, semmilyen kompenzációt nem kapnak a volt katás adózók. Ha egy vállalkozás akár egy napot is működött egy évben, be kell fizetnie az 5000 forintot. Parragh László nyilatkozata még tavaly februárban kavart egyébként nagy port az ötezer forintos tagdíjról. Akkor azt mondta, aki nem tudja befizetni, ne vállalkozzon.

A csaknem 450 ezer eddigi katás szeptember 1-jétől kezdhetett új életet - legalábbis megélhetési szempontból. A kormány nyáron váratlanul, szeptember 1-jei hatállyal szigorította a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), ezzel pedig nagyon sokak számára nem lesz elérhető ez a nagyon kevés adminisztrációval járó adózási forma. A jövőben csupán néhány tízezer katás maradhat.