Újabb fél évre, 2022. június 18-ig meghoszabbította a járványügyi készültséget - írja az TI az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tájékoztatása alapján. 

Az intézkedés különösen az egészségügyi intézmények, kórházak összehangolt védekezésnek irányítását segíti. "A járványügyi készültség meghosszabbítására szükség van, hiszen a koronavírus-járvány továbbra is világszerte, Európában és Magyarországon is zajlik, a fertőzöttek száma jelenleg is magas és hazánkban is megjelent az omikron vírusvariáns"  - áll a közleményben. 

A kormány és az operatív törzs figyelemmel kíséri a járványhelyzetet, és amennyiben szükséges, a járványügyi készültség alatt a védekezés érdekében újabb intézkedéseket hoz. A minisztériumi tájékoztató szerint az egészségügyi védekezés legfontosabb eszköze immár az oltás. Az oltás életet ment, segíti a járvány terjedésének megfékezését, valamint az egészségügy tehermentesítését. 

Éppen ezért továbbra is fontos, hogy az oltatlanok mielőbb vegyék fel az oltást, hiszen a legerősebb védelem a betegség súlyos lefolyása ellen. Emellett a korábban oltottakat is kérik a megerősítő harmadik oltás felvételére. December 15-én megkezdődött az 5-11 éves gyermekek oltása is, a szülők számára folyamatosan rendelkezésre áll a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap. 

A parlament két napja, kedden fogadta el a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló rendeletet. Arról, hogy a veszélyhelyzet mit jelent a mindennapokban, itt olvashat részletesen