Októberében az ipari termelés 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.

  • A KSH a feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában növekedést mért.
  • Viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen csökkent. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában.

A termelés az év első tíz hónapjában 10,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal nőtt.

A KSH az októberi termelési adatok részleteit december 14-én közli. Minden bizonnyal hasonló trendek látszanak majd, mint szeptemberben, amikor január után ismét negatívba fordultak a termelési statisztikák éves összevetésben.

Összességében az autóipar és elektronikai szektorok nehézségei az év hátralevő hónapjaiban is fennállhatnak, ami majd az éves összterméket is visszatarthatja a korábban remélt szintektől.