Az adatok alapján úgy tűnik, hogy Lettországban a leggyakoribb az órák visszatekerése. Ebben az országban az ellenőrzött járművek több mint 24 százalékának változtatták meg a kilométerállását. A többi balti államban sem túl fényes a helyzet, Észtország a harmadik, Litvánia pedig a negyedik legtöbb óratekerést produkáló ország - írja a Vezess.hu

Ezzel szemben egyes közép- és dél-európai országokban sokkal jobb a helyzet, de még a tisztább piacokon is sok a visszatekert órájú autó.

Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában minden tizedik, a carVerticalon ellenőrzött használt autóval ilyen csalás történt. Az arány Magyarországon 14 százalékos – ezzel az európai élmezőnybe tartozik a magyar piac. Konkrétan a nyolcadik helyen áll. Ebből a szempontból Belgium áll a legjobban, de ott is több mint 10 százalékos az arány.  Szakértői elemzések szerint csak Európában évente több mint kilencmilliárd eurós gazdasági kárt okoz az óratekerés.

Magyarországon egyébként - Jóautók.hu - január végén készített összesítése szerint rekordévet zárt tavaly a használtautó-piac. Közel 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2021-ben, 3,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ez egyben az jelenti, hogy a használtautó-piac tíz év alatt a duplájára hízott. Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója közölte: "A belföldi használtautó-piac folyamatosan bővülését ugyan 2020-ban a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások időlegesen visszavetették, tavaly azonban már ismét visszatért a növekedési trend. A piac forgalmának növekedését két tényező is segítette az elmúlt évben. Rövid távon az autóipart sújtó chiphiány játszott fontos szerepet: az újautó-piacon kialakult hiány a kereslet egy részét a használtautó-piacra terelte. Hosszabb távon a hazai autópark folyamatos, dinamikus növekedése önmagában is élénkíti a használtautó-piacot: míg 2012-ben a forgalomban lévő személygépkocsik száma nem érte el a 3 milliót, addig 2021 végére ez a szám már 4 millió felett járt.” A legkedveltebb márkák közé tartozik az Oper, a Volkswagen és a Suzuki.