Gudbjorg Edda Eggertsdottir, az European Generic Association (EGA) elnöke, az egyesület 19. konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, hogy a magas színvonalú gyártási munkát és know-how-t biztosító generikus és biotechnológiai gyógyszervállalatokat Európában kell tartani.

Az EGA elnöke hozzátette, az EGA kész együttműködni valamennyi európai és a nemzeti hatósággal, egy fenntartható gyártási koncepció megalkotására, valamint felkéri az Európai Bizottságot, hogy biztosítsa a generikus és biohasonló gyógyszerek helyét az európai és a globális iparpolitikában egyaránt. A gyógyszergyárak terhei folyamatosan emelkednek, elsősorban a hamis gyógyszerek, valamint a farmakovigilancia, a variációk, az átláthatóság és a klinikai vizsgálatok tárgyában megalkotott új EU  szabályoknak köszönhetően, ezért alapvető fontosságú, hogy a döntéshozók megértsék: a növekvő terhek és a folyamatosan elvárt árcsökkentés miatti nyomás közti egyensúly megteremtése közös cél, egy fenntartható ipari környezet kialakítása érdekében.

A generikus és a biológiai hasonló gyógyszereknek abban lehet nagy szerepük, hogy az egyre nagyobb pénzügyi nyomás alatt tevékenykedő egészségügyi szolgáltatókat kiváló minőségű gyógyszerekkel látják el - mondta az EGA elnöke, aki szerint az is fontos, hogy az európai kormányok biológiai hasonló gyógyszereket a megoldás egyik eszközének tekintsék, mellyel alacsonyabb egészségügyi kiadások mellett nagyobb számú betegeket lehet kezelni.