Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gabonaexport tilalmáról pénteken beszélt Nagy István agrárminiszter az RTL Híradónak. Az intézkedés az agrárminiszter azzal indokolta, hogy a háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett. Emellett várhatóan az étolaj ára is emelkedni fog. A miniszter szerint a kormánynak áprilisban döntenie kell az élelmiszerárstop meghosszabbításáról, mert a nélkül május 1-je után egy liter étolaj akár 1000 forintig drágulhat.

A mától hatályos jogszabály a stratégiai jelentőségűnek minősített búza, rozs, árpa, zab, kukorica, szójabab és napraforgómag exportját érinti a humanitárius szállítások és a tranzit kivételével.

A rendelet értelmében az államot megillető elővásárlási jog vagy vételi jog gyakorlásának biztosítása érdekében a gabona kivitelét előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Az állam az elővásárlási jogát vagy a vételi jogát a bejelentés napjától számított harmincadik nap végéig megtett nyilatkozatával gyakorolhatja.

A gabona Magyarország területéről külföldre történő kiszállítása akkor kezdhető meg, ha az állam az adott határidőn belül nem tett nyilatkozatot, vagy nem kívánt élni elővásárlási, vételi jogával.

A bejelentést a Nébih honlapján közzétett formanyomtatványon kell megtenni, a gabona külföldre történő értékesítésére vonatkozó szerződés vagy az elfogadott ajánlat, valamint – amennyiben az rendelkezésre áll – a számla, illetve szállításáról szóló szerződés, illetve egyéb, a külföldre történő tervezett kiszállítást igazoló okirat másolatának csatolásával.

A Nébih a bejelentéseket az agrárminiszter részére továbbítja, aki megvizsgálja, hogy a gabona külföldre történő értékesítése, illetve kivitele jelentős mértékben akadályozza-e vagy ellehetetleníti-e a hazai állattartó telepek takarmányellátásához szükséges alapanyagellátást, veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az élelmezésügyi ellátásbiztonságra.

Ha igen, az állam 30 napon belül él elővásárlási – vagy a gabonának a tulajdonjogát nem érintő kiszállítása esetén vételi – jogával a szerződésben szereplő vagy az áru aktuális piaci értékének megfelelő áron, és nyolc munkanapon belül fizet.

A tilalom ellen indított perre kizárólag a Fővárosi Törvényszék illetékes, amely nem peres eljárásban 30 napon belül dönt.