Palkovics László kitért a magyar energiastratégia felülvizsgálatára is. A kormány elkészítette azt az energiaátmeneti tervet, amely a földgáz arányát hivatott csökkenteni az energiamixben. A 16 milliárd eurós program célja, hogy 2050-ig a magyar végfelhasználói energiamix a jelenlegi 45 százalékkal szemben kevesebb mint 10 százaléknyi gázt tartalmazzon.

2050-re csak annyi gázt szeretnénk használni, amennyi ahhoz kell, hogy az erőműveket be lehessen indítani, ha a szükség úgy kívánja - közölte a magyar energiamix átalakításáról Palkovics László.

A miniszter a csütörtöki uniós versenyügyi tanács következtetéseire kitérve elmondta: a bizottság szeptember 19-én bemutatott javaslatát az egységes piaci vészhelyzeti eszközről elvileg minden tagállam támogatná, de a szabályozás részletei még nem ismertek. Az eszköz célja az áruk, szolgáltatások és személyek szabad áramlásának koordinálása és biztosítása válság idején is. Mint mondta, bizonyos területeken ez a fajta koordináció szükséges lehet, de először pontosan elemezni és értelmezni kell, mit jelent pontosan ez a szabályrendszer.

A miniszterek megvitatták a fenntartható termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó szabályozási javaslatot is, amelyet az Európai Bizottság tavaly tavasszal terjesztett elő. "Ezt a javaslatot is támogatja a magyar kormány, mivel Európa nyersanyag- és energiaszűkében van, így olyan termékeket kell tervezni, amelyek nem túlzottan energia- és anyagigényesek" - jelentette ki az MTI szerint Palkovics László.