2021 októberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431,3 ezer a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 286,8 ezer forint volt, mindkettő 8,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - adta hírül a KSH.

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 6,9, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt meghaladóan, 9,4 százalékkal nőttek.

Így 2021. január–októberben a bruttó átlagkereset 428,9 ezer, a nettó átlagkereset 285,2 ezer forintot ért el, mindkettő 8,5 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.

2021. októberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 431,3 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 441,5 ezer forint volt.
 • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 286,8 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 295,5 ezer forintot ért el.
 • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,5 százalékkal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 409,2 ezer forintra becsülhető, 8,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.
 • A bruttó kereset mediánértéke 350,1 ezer forint volt, amely 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2021. január–októberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 428,9 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 439,5 ezer forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 285,2 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 293,8 ezer forintot ért el.
 • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,5, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
 • A bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 441 ezer, a költségvetésben 402,6 ezer, a nonprofit szektorban 397 ezer forintot ért el, ami 7,7, 9,6, illetve 12,9 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések – köztük az orvosi béremelés, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelése – hatására a költségvetés bruttó átlagkereset-növekedése meghaladta a nemzetgazdasági átlag emelkedését. A nonprofit szektor jelentős keresetnövekedéséhez hozzájárult, hogy augusztus elejétől számos oktatási intézmény, fenntartójának változása miatt, a költségvetési szektorból ebbe a szektorba sorolódott.
 • A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (746 ezer forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (262,8 ezer forint).
 • A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 467,7 ezer, a nők esetében 392,5 ezer forint volt, ez a férfiaknál 8,7, a nőknél 8,3 százalékos növekedést jelent egy év alatt.
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 401,6 ezer forintra becsülhető, 8,8 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.
 • A reálkereset 3,7 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak 4,6 százalékos növekedése mellett.
 • A bruttó kereset mediánértéke 345,2 ezer forint volt, amely 9,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.