Magyarországnak olyan új kormányra van szüksége, amely gazdaságpolitikájával visszaszerzi a piac bizalmát és belátható közelségbe hozza az euró bevezetését - mondta az ellenzék Budapest 13. számú választókerületi közös képviselőjelöltje, Vajda Zoltán az MTI szerint.

Az MSZP Facebook oldalán közvetített sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a magyar fizetőeszköz 12 év alatt 100 forintot, vagyis 37 százalékot gyengült az euróval szemben, ami a legnagyobb értékvesztés a régióban.

Az ellenzéki politikus szerint mindez a kormány gazdaságpolitikája miatt történt. A kabinet ugyanis tudatosan ki akarja szolgálni a külföldi kézben lévő multinacionális vállalatokat, amelyek így egyre több forintbevételre tesznek szert, miközben egyre olcsóbb számukra a munkaerő - mondta.

Vajda Zoltán szerint a forint gyengüléséhez hozzájárult a Magyar Nemzeti Bank "puszta nyerészkedése", a jegybank ugyanis 500 milliárd forint hasznot szerzett az euró erősödéséből.

A növekvő infláció miatt ugyanakkor minden magyar a vesztese a gyengülő forintnak, hiszen a lakosságnak a hitelek törlesztőrészlete és a külföldről importált termékek ára is megemelkedett - mondta az ellenzéki jelölt.

Még egy 2020-as, a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a teljes népesség 65 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy támogatná az euró bevezetését. Tavaly januárban már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is arról beszélt, hogy érdemes napirenden tartani a magyar euró kérdését, bár egyelőre az ország a monetáris politika szabadságát élvezi. Az MNB pedig júliusban jelezte, hogy elkötelezett az euró bevezetése mellett.