Az erdőjárás sem úgy működik, hogy bármit begyűjthetünk, leszakíthatunk, ami csak megtetszik. Vagyis mielőtt komoly bírságot kapnánk a nyakunkba, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit vihetünk magunkkal, illetve mihez ne is nyúljunk inkább – írja az Agroinform.

Kezdve a gombászással, összesen 58 védett gombafajunk van: ezeket nem szabad szedni, sőt, már egy darab természetvédelmi értéke akár 10 ezer forint is lehet. Amennyiben nem rendelkezünk megfelelő gombászati ismeretekkel, a gombát mindenképpen vigyük gombavizsgálóhoz, mert csak így bizonyosodhatunk meg arról, hogy a gyűjtött gombától senkinek sem lesz baja.

Továbbá érdemes kerülni az utak melletti, az ipari vagy a mezőgazdasági területekről származó gombát is, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen szennyezés található rajtuk.

Az ásványok gyűjtése tilos, vagyis az ásványokat, az ásványtársulásokat és az ősmaradványokat sem szabad piszkálni. Az ásványok és az ősmaradványok gyűjtéséhez, illetve forgalmazásához természetvédelmi hatósági engedélyre van szükség.

A szarvasagancs gyűjtését szintén jogszabály tiltja. Egyfelől azért, mert a vadállomány állapotát az elhullatott agancsok vizsgálatával ismerik meg, ami kell a vadgazdálkodás tervezhetőségéhez, másrészt az agancsok értékesítése a vadászatra jogosultaké.

Nagyvadfajoknál trófeának minősül:

  • az elejtett gímszarvas agancsa;
  • a dámszarvas agancsa;
  • az őz agancsa;
  • a muflon csigája;
  • továbbá a vaddisznó agyara.

Jellemzően engedélyköteles tevékenységnek számít a tűzifa gyűjtése is, aki ezt megszegi, akár 50 ezer forintos bírságra is számíthat. A mohagyűjtés szintén a tiltólistás tevékenységek közé tartozik.

Gombát, vagyon termő gyümölcsöt, illetve gyógynövényt azonban az egyéni szükségletet meg nem haladó mértékben állami erdőben lehet gyűjteni. 

 

A legfontosabb emberét veti be a brazil elnök, hogy véget vessen az erdőirtásnak

Brazília régi-új vezetője azt ígéri, hogy nem huny szemet a természetpusztítás felett. Bővebben --->