Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Építőipari Osztályának éves osztályértekezletén jelezte, hogy várakozásuk szerint

az év második felében a megrendelésállomány volumene már Budapesten is jelentősen csökkeni fog.

Fizethetünk éjjel-nappal, az év minden napján: újabb parkoló vált fizetőssé Budapesten

Szombattól a kelenföldi P+R parkolók őrzött, fizetős várakozóhelyként működnek a továbbiakban, öt év díjmentesség után a Fővárosi Közgyűlés korábbi döntése értelmében. Bővebben>>>

Különösen problémás a főváros

Minden megrendelői szegmens csökkenti a megrendelését, és különösen igaz ez a fővárosra, amely nem tanúsít beruházásélénkítő magatartást. Példaként említette, hogy Budapest nem támogatja helyi adókedvezményekkel a beruházásokat, emellett

a fővárosban erőteljesen sújtja az építőipart a közterülethasználati díj mértéke, a logisztikai nehézségek és a viszonylag drága behajtási engedélyek.

Hiányzik a fizetőképes kereslet

Koji László a megrendelésállomány csökkenése kapcsán jelezte, hogy ha nem jelennek meg kedvező folyamatok a fizetőképes kereslet oldalán az év második felében, akkor

éves átlagban az építőipar országosan 5, Budapesten 2-3 százalékkal kevesebb foglalkoztatottal tervezi a rendelkezésre álló munkák elvégzését.

Idén maximum ennyi újépítésű ingatlant tudnak átadni

Az építőipar tavaly 385 ezer embert foglalkoztatott, 38 százalékuk, körülbelül 140 ezer ember budapesti székhelyű vállalkozásoknál dolgozott.

A fővárosban főtevékenységét tekintve 26 ezer építőipari vállalkozás van bejegyezve, amelyek között országos összehasonlításban meghatározó részt képviselnek a közepes és nagy cégek.

2022-ben országosan 35 ezer lakásépítési engedély, bejelentés történt és végül 20 540 új lakás épült meg, amelyek 32 százaléka, 6610 darab Budapesten található. Ez utóbbi számadat 6,1 százalékkal elmarad a 2021-es értéktől.

Idén országosan jó esetben mintegy 17 000 újépítésű lakást adhatnak át az év végégig, de ezen belül a fővárosiak száma nem haladja majd meg az ötezret.

Magyarországon 2023 első negyedévében 3613, a fővárosban 1404 új lakás épült, előbbi az előző év azonos időszakához képest 20, utóbbi 42 százalékos csökkenés. Ez a tendencia egész évben érvényesülni fog – ismertette az ÉVOSZ elnöke.

Csak két piac tudott nőni a megroggyant építőipar alatt

Az építőipar csökkenő teljesítményével szemben – a külföldi tőke beáramlásának és az ellátási láncok rövidülésének köszönhetően – továbbra is növekedést mutat a logisztikai és ipari ingatlanok piaca. Bővebben>>>

Az egész országra hatással van a főváros

Koji László felidézte, hogy tavaly a magyar építőipar teljesítménye 6860 milliárd forint, durván 17 milliárd euró volt. Ennek 42 százaléka, körülbelül 2800 milliárd forint a budapesti székhelyű cégekhez köthető.

A 2800 milliárd forintból Budapesten 1600 milliárd forintnyi, a fennmaradó összegből pedig a fővároson kívül valósult meg építőipari beruházás, ami azt jelenti, hogy a budapesti székhelyű építőipari vállalkozásoknak országos kihatásuk van.

Koji László, aki egyben a BKIK általános alelnöke és a kamara Építőipari Osztályának elnöke, elmondta, hogy az építőipar területéről a kamarába 24 ezer vállalkozás kötelezően regisztrált, 200 pedig önkéntesen a tagja.