A magyar-amerikai pszichológus a flow-élmény, vagyis egy nagyon összpontosított elmeállapot pszichológia koncepciójának megalkotója volt, egyike a kevés világhírű magyar tudósnak. Hétköznapibb módon fogalmazva, azon örök kérdésekre adott választ, hogy mi a boldogság, és hogy leszünk boldogok.

Csíkszentmihályi 1934-ben született Fiumében. A pszichológia iránt már gimnáziumi évei alatt érdeklődni kezdett, az Egyesült Államokba is azzal a céllal ment 1956-ban, hogy ezzel a tudományággal foglalkozzon. A Chicagói Egyetemen művészeti kreativitásból doktorált, ezután az illinois-i Lake Forest College-ben töltött hat évet oktatóként, mielőtt 1971-ben visszatért Chicagóba. Három évtizeden át tanított itt, mielőtt áttette székhelyét a Claremont Graduate University-re, ahol nyugdíjazásáig tanított – idézi a bejegyzést a 24.hu.

A flow-élmény koncepciójának kidolgozása mellett a pozitív pszichológia egyik úttörőjének is tartják Csíkszentmihályi Mihályt. Flow – A tökéletes élmény pszichológiája című műve 1990-ben bestseller lett.