Szakdolgozók béremelést, a magánszolgáltatók bevonását az egészségügyi rendszerbe és intézmény korszerűsítést ígértek az ATV-n futó vitájukban az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek.

„Van ok arra, hogy aggódjunk az egészségügyi ellátórendszer működéséért” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Sinkó Eszter.

Sinkó szerint a kormány elhivatott a közszolgáltatás megszervezéséért, az alkalmazott eszközök azonban nem segítik a cél elérését. A betegek nem tudnak hozzáférni a szolgáltatásokhoz, hosszú a várakozási idő, a pandémia miatt a háziorvosokat is sokkal nehezebb elérni.

A Demokratikus Koalíció azt tervezi, hogy a béreket másfélszeresére, utána 5 évig 15 százalékkal emeljék, és fontos számukra a létszámnövelés, amire az egészségügyi közgazdász szerint leginkább a nővéreknél lenne szükség. A béremelést illetően Sinkó Karácsony Gergely 50 százalékos tervét tartja kivitelezhetőnek.

Az ellenzéki jelöltek eltörölnék az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, azonban ez nagyon sok orvost és nővért rettentett el a szerződés aláírásától – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a hálapénz eltörlése miatt sok orvos ment át a magánegészségügybe.

Előrelépésként értékelte Jakab Péter kezdeményezését, miszerint 600 milliárd forintot fordítana az egészségügyre, habár még így is erősen az uniós átlag alatt van.

Sinkó kitért a Fidesz nagy egészségügyi költéseire az utóbbi 1-2 évben, de kiemelte, hogy ezek inkább eszközbeszerzések voltak, az pedig nagyon fontos, hogy a pénzt jól kell elkölteni.

Ha a kormány hozna egy szabályozást a betegek ellátásának helyéről és időintervallumáról, akkor ez is egy ösztönző löket lenne a közszolgáltatás javára, kevesebben tartanának attól, hogy nem lesznek időben ellátva - vélekedett.

Eljárásrendeket, országos szintű egységesítést, a működőképes egészségügyi szolgáltatások felmérését tartja fontosnak, amire szerint hatékony szerv volt az ÁNTSZ 

Sinkó nem tartja jó útnak azt a Karácsony Gergely és Fekete-Győr András által említett ötletet, hogy magánszolgáltatókat is bevonnának az egészségügybe, mert épp azért hosszú a várakozási idő, mert kevés a finanszírozási összeg a közellátó rendszerben.