A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a sajtóból értesült az egészségügy újabb átalakításáról, írta közleményében a kamara. Mint írják, a napokban publikált cikkekből az derül ki, hogy az egészségügy átalakításának tervezete rövidesen a kormány elé is kerül. A MOK szerint, ha a sajtóban megjelent információk helytállók, akkor azt a kamara semmilyen formában nem fogadja el.

Kitértek arra is, hogy a minisztériumi javaslatokat eddig a MOK nem kapta meg.  A kormányelőterjesztés előkészítésben - bár annak lehetőségét utoljára a múlt héten kérték írásban - a korábbi államtitkári és miniszteri ígéretek ellenére nem vehettek részt. 

A kamara szerint a sajtóból megismert javaslatok egyes részei homlokegyenest szembe mennek a miniszterelnök és a Magyar Orvosi Kamara között megkötött korábbi megállapodásokkal. Példaként említik, hogy a kiszivárgott tervezet szerint felrúgnák azt a megállapodást, hogy a bértáblában meghatározottnál alacsonyabb fizetést is kaphat egy orvos.

Ahogy azt megírtuk már október közepén a kormány elé kerülhet az egészségügy átalakításának újabb tervezete. Ez többek között tartalmazza, hogy megszűnik a szabad orvosválasztás, 2023-tól emelkedhet az ápolók bére, a tervezet szerint átalakítják az alapellátást, újabb szűrővizsgálatokat vezetnek be, valamint a 14 év alatti gyerekek csak indokolt esetben léphetnek be beteglátógatóként a kórházakba.