Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csúcsidőszakokban még mindig nem lanyhult az utazási kedv, az EasyJet karácsonyi és újévi időszak járataira jól fogytak a jegyek. A csúcsidőszakon kívül ugyanakkor már a szokásos szint alá süllyedt az utazási hajlandóság – írja a BBC.

A brit légitársaság felmérése szerint a megkérdettek 64 százaléka tervez külföldi nyaralást a megélhetési válság ellenére is 2023-ban, és 70 százalék állította, hogy akár más kiadások – például éttermi étkezések, új ruhák vásárlása – visszaszorítására is hajlandóak, ha csak így fér bele a családi büdzsébe a határokat átívelő vakáció. A kutatás kétezer fő megkérdezésével készült.

Az EasyJet vezérigazgatója, Johan Lundgren hangsúlyozta, igaz, hogy örömteli a csúcsidőszak töretlen sikere, valamint az, hogy az emberek hajlanak arra, hogy prioritásként kezeljék a külföldi nyaralást, fontos, hogy foglalkozzanak a csúcsidőszakon kívüli hanyatlás problémájával. Különösen annak fényében létkérdés ez, mert az egész iparágon végigsöprő áremelkedésekkel kell számolni.

Lundgren azt nem árulta el, az EasyJet esetében milyen mértékben emelkedhetnek a jegyárak következő nyárra. A rivális Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary szerint azonban az utasok elbúcsúzhatnak a 10 eurós jegyektől. Az ír légitársaság vezére augusztusban azt nyilatkozta, a tavalyi 40 eurós (16.292 forintos) átlagár a következő öt évben 50 euróra (20.364 forint) kúszhat fel.

A légitársaságok számos viszontagságon mentek keresztül az elmúlt időszakban: a koronavírus miatti lezárások után megugrottak az üzemanyagárak, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ráadásul az infláció miatt a munkavállalóik is béremelést követelnek.