Elfogyóban a cukor, egyre nehezebben jutnak hozzá a vásárlók a hazai üzletekben a hatósági áras kristálycukorhoz. Az országszerte kialakult cukorhiányra ugyanakkor csak részben magyarázat a szabályozott ár, mivel – a hatósági áras üzemanyagokkal szemben – a növekvő kereslet ellenére is van elegendő cukor a piacon, így nem alakult ki készlethiány.

Hová tűnt a cukor?

Hetek óta üres polcokkal találkoznak a vásárlók: a legtöbb hazai üzletben szinte lehetetlen hatósági áras, egy kilogrammos kristálycukrot venni. A kereskedők tapasztalatai szerint már a nyitást követő első órában elkapkodják a vásárlók az árstopos cukrot, ha egyáltalán érkezik szállítmány. Egyre többen gondolják úgy, hogy az elmúlt hetekben tapasztalt, az árstop hatására kialakult üzemanyaghiány után tartós cukorhiányra kell felkészülni, amelyet csak a hatósági ár megszüntetésével lehet kezelni.

Míg a benzinkutakon megjelenő üzemanyaghiány egyértelműen a jelentősen megugró kereslet mellett visszaeső kínálat miatt alakult ki, addig az egyre súlyosabb cukorhiány oka egyelőre rejtély.

A hatósági ár önmagában még nem magyarázat

Rendelkezésre áll a piacon az a mennyiségű kristálycukor, amely kielégíti mind a lakosság, mind az ipar igényeit a megnövekedett kereslet ellenére is – hangsúlyozta a Napi.hu megkeresésére Dorogi Árpád. A Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese szerint ezért

a kereskedők adhatnak valódi magyarázatot arra, miért vált mára szinte hozzáférhetetlenné a boltokban a hatósági áras kristálycukor.

Dorogi Árpád kiemelte, a kaposvári cukorgyárat üzemeltető, az osztrák Agrana tulajdonában lévő Magyar Cukor Zrt.-nél jelenleg is tart az idei cukorrépatermés feldolgozása, vagyis az előállítás folyamatos. A kaposvári gyár kapacitása ráadásul közel sincs kihasználva: 120 ezer tonna cukor előállítására lenne képes, ám ennek durván a felét, 60 ezer tonnát ad a hazai cukorrépatermés.

A szakember felidézte: néhány évtizede a hazai cukorrépa termőterület mérete még meghaladta a 100 ezer hektárt, ma már kevesebb, mint 9000 hektáron termesztik a növényt. Idehaza nagyjából 300 ezer tonnát tesz ki a lakosság és az ipari szereplők cukor iránti igénye.

A hazai feldolgozás ugyan nem fedezi a cukorkeresletet, ugyanakkor a hiányzó mennyiség importból bőven fedezhető.

Tény, hogy az árstop és az időről időre fellépő készlethiány miatt az idei kereslet élénkebb, így meghaladja a 300 ezer tonnát, ugyanakkor Dorogi Árpád arra is figyelmeztetett, hogy jövőre várhatóan 10-15 százalékos keresletcsökkenést eredményez az árszabályozás kivezetése.

Vége az olcsó cukor korának

A terméktanács elnökhelyettese arra is kitért, az elmúlt években jelentős cukortöbblet jelent meg a nemzetközi piacokon, és a felesleg egy része Magyarországra érkezett, lenyomta az árakat, és visszavetette a cukorrépa-termesztést.

Mostanra viszont az árleszorító hatást okozó felesleg eltűnt, így a cukorrépa felvásárlási árak is emelkedni kezdtek. Az ársapka kivezetésével az ágazati előrejelzések szerint a most 250-270 forintért kapható kristálycukor ára 500-600 forintra emelkedne.

A globális piaci folyamatok fordulópontot jelenthetnek a hazai cukorrépatermesztésben is, jövedelmezőbbé válhat a gazdák tevékenysége. A terméktanács szerint ugyanakkor ahhoz, hogy valóban megérje cukorrépát termeszteni idehaza, az ágazat további támogatása elengedhetetlen.

A cukorrépa világpiaci árának emelkedése és a hazai árszabályozás miatt a kereskedők csak jóval a beszerzési ár alatt tudják eladni a kristálycukrot, így veszteséget okoz a beszerzés. Ezzel szemben az is látható, hogy a nem hatósági áras termékek, például a kockacukor vagy a porcukor árát jelentősen megemelték a kereskedők.

Hegyekben áll a kamrában a kristálycukor?

A kormány az árstop bevezetésével együtt azt is előírta, hogy a kereskedők nem csökkenthetik a szabályozást megelőző mennyiség alá a beszerzéseiket. Vagyis az átlagos keresletet kielégítő mennyiség elvileg adott az üzletekben. Ráadásul az összes üzletlánc és a diszkontok is mennyiségi korlátozásokkal próbálták megakadályozni a pánikszerű lakossági felvásárlást.

A Napi.hu úgy tudja,

a kereskedők betartják a beszerzési mennyiséggel kapcsolatos kötelezettségüket, ugyanakkor a megugró kereslet kielégítésére már nem tesznek erőfeszítéseket, mivel a beszerzési ár feléért adhatják csak el a kristálycukrot.

A kereslet pedig valóban nőtt: az egyik hazai lánc saját adataira hivatkozva nemrég arról számolt be, hogy az éves átlagos keresletet idén már a nyári hónapokban meghaladta a megugró vásárlási kedv. Az év vége felé ráadásul egyébként is több cukor fogy. Értesüléseink szerint ugyanakkor

a cukor esetében nem lehet valódi pánikvásárlásról beszélni, mivel a kedvezményes ár aligha eredményezett tényleges többletfogyasztást. Sőt, az egészséges táplálkozás iránti növekvő igény inkább egy fokozatos keresletcsökkenést eredményez.

Az is biztosra vehető, hogy sokan az árstop közelgő kivezetésére készülnek, és jelentős tételeket halmoznak fel a kristálycukorból.

Van tehát elegendő kristálycukor, ugyanakkor a fogyasztókhoz ez a mennyiség mégsem jut el, a bosszantó áruhiányért ugyanakkor sem az ipar, sem a kereskedelem nem vállalja a felelősséget.