A Honvédkórház több városi egészségügyi intézmény munkáját is koordinálja, és az utóbbi időben partnereiket is arra kérik, hogy nyissanak új ágyakat a koronavírus-járvány erősödése miatt. Nem százas nagyságrendben egyelőre, hanem húszat-tizenötöt naponta - mondta Wikonkál Norbert Miklós, a Honvédkórház főigazgatója az MTI beszámolója szerint.

A vírus omikron variánsára továbbra is igaz, hogy enyhébb tüneteket okoz, viszont nagyon fertőző, "gyakorlatilag a falon is átmegy".

Akinek felsőlégúti panasza van, hordjon maszkot és tartson távolságot az emberektől - javasolta a főigazgató.

Szokatlan az, hogy a járvány nyáron sem nyugszik. Az is újdonság, hogy a gyerekek sokkal erősebb tünetekkel esnek át a betegségen. Magas láz, rossz közérzet és étvágytalanság is jelentkezhet náluk - tette hozzá a főigazgató.

Az oltás felvétele és az önkéntes maszkhordás továbbra is nagyon jó döntés. Augusztustól - hetente kétszer - újra lehet majd bejelentkezés nélkül is oltást felvenni a Honvédkórházban - mondta Wikonkál Norbert Miklós.

Romlanak a  járványszámok

Magyarországon a bejelentett esetek összesítése szerint a múlt héten 10 255 új fertőzött, ami a koronavirus.gov.hu szerint egy enyhe emelkedés a korábbi adatokhoz képest. 

Magyarországon jelenleg a beoltottak száma kicsit több mint 6,4 millió fő, közülük két oltással rendelkeznek 6,2 millióan, de a megerősítő harmadik oltást már csak kevesebb mint 3,9 millióan vették fel. Mostanra már a negyedik oltás felvételére is van lehetőség, amit eddig 311 547-en tettek meg. 

A múlt heti 10 255 fertőzöttel 1 951 079 főre nőtt az eddig beazonosított esetek száma. Az elmúlt héten elhunyt 40 többségében idős, krónikus beteg, így az ő számuk 46 736 főre emelkedett a pandémia kirobbanása óta.

Jelenleg 866 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és csupán 17-en vannak lélegeztetőgépen.