Szeptember elsejei adatok szerint 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 516 településen, minden tizedik praxis üres. Januárhoz képest a betöltetlen praxisok száma 6 százalékkal, Budapesten 23 százalékkal csökkent - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. 

A betöltetlen praxisokból 80 több mint 10 éve, 126 pedig több mint 5 éve helyettesítésre szorul. Még akkor sem kelendők a praxisjogok, ha eladhatók és hitelt is fel lehet venni a vásárlásukra - írja a gazdaságkutató.

2010 és 2021 között 644 fővel 10 százalékkal csökkent a praktizáló háziorvosok száma. 2021-ben a 5807 praktizáló háziorvos több mint 73 millió esetet látott el - ez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból derül ki. Egy háziorvosra 12 645 eset jutott, ez napi 50 beteget jelent, ami 16,3 százalékos emelkedés 2020-hoz képest.

A betegszám növekedésének hátterében a Covid-19 járvány alatt bevezetett telemedicinális ellátás állhat, ami közel 2,5 millió esettel csökkentette ugyan a rendelői ellátások számát, ellenben több mint 10 millió új esetet jelentett telefonon keresztül.

GKI elemzése szerint 2010-hez képest nyolc százalékkal nőtt az egy háziorvosra jutó lakosok száma ez 2021-ben 1669 főt jelentett. 

Megyei szinten a legtöbb háziorvos (73) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik. Hasonlóan sok a betöltetlen praxis Budapesten és Pest megyében, ahol 59, illetve 58 háziorvost keresnek, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben, ahol 47, valamint 45 betöltetlen praxis van. Átlag feletti volt az orvoshiány Fejér, Heves és Nógrád megyékben.

A legkevesebb, 16 betöltetlen praxis Csongrád-Csanád, valamint Győr-Moson-Sopron megyékben volt.

Települések tekintetében kiemelkedő volt Salgótarján és Tatabánya 9 illetve 8 betöltetlen praxissal. Továbbá négynél több háziorvos hiányzott, Pápán, Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Nagykanizsán, illetve Újpesten, Kőbányán, Zuglóban, Kispesten és Pestszenterzsébeten, valamint a XV., a XVII., a XVIII. kerületekben is.

A betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. A háziorvosok átlag életkora 60 év körüli. A GKI másik két problémaként jelölte meg a kilátástalanságot, ami főleg azokat a praxisokat sújtja, amelyek nehezen elérhető településeken találhatóak, illetve a magánellátás elszívó hatását a magasabb juttatások miatt, ez a probléma inkább a nagyobb városok esetében magyarázhatja a betöltetlen praxisok magas számának emelkedését.