Nem távoznak üres kézzel a parlamentből kieső vagy visszavonuló képviselők: háromhavi végkielégítés jár nekik. A legrosszabbul kereső képviselők – akik csak az alapdíjat kapják – 4 millió forint körüli búcsúpénzzel kalkulálhatnak, de vannak, akiknek körülbelül 6,5 millió forint jár - írja a 24.hu.

A lap összesítése szerint 51 képviselő nem folytatja a képviselői munkát. A legtöbben, tizenöten közülük a Fidesz-frakciót erősítették, ahol a győzelem ellenére van némi átalakulás. A választás arányaiban a legjobban a Jobbik képviselőcsoportját forgatta fel, náluk a 17 tagból 13 kimarad a most alakuló Országgyűlésből. Egyedül a KDNP frakcióját nem érintette a választás, mind a 17 kereszténydemokrata megőrizte a helyét.

Jár a búcsúpénz a vesztegetéssel vádolt Völner Pál egykori igazságügyi miniszterhelyettesnek is, aki az államtitkári posztról való lemondása után 6 millió forintot kapott decemberben. Most 4 millió forintra számíthat. A többi korrupciós ügybe keveredő politikus sem marad végkielégítés nélkül: a fideszes Simonka György 4,5 millió forintot, Boldog István közel 6 milliót kaphat, csakúgy, mint az MSZP-s Tóth Csaba.

Novák Katalinnak köztársasági elnökként májustól 4 millió forintos fizetés jár, de megkapja a háromhavi képviselői végkielégítését (4 millió), mint ahogy korábbi miniszteri posztja után is kapott 3 milliót.

Húsz év után esett ki a parlamentből a Fidesszel szövetséges cigányságot képviselő Lungo Drom-elnök Farkas Flórián, aki egyébként 2013 óta nem szólalt fel a parlamentben. (Farkas háttérbe húzódását indokolta, hogy az ő roma önkormányzati elnöksége alatt tűnt el több mint egymilliárd forint uniós támogatás, amit a Híd a munka világába című programra kaptak, de abból nem sok minden valósult meg; Farkas elkerülte a felelősségre vonást.)

Nem lesz képviselő a továbbiakban a volt fidelitásos, a Várnegyed önkormányzati bérlakásainak kötelező eladásáról szóló törvényjavaslatot a nevére vevő Böröcz László, és az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos Révész Máriusz sem.

Búcsúzik az Országgyűléstől a Fidesz-listás Bíró Márk is, aki három ciklust húzott le úgy, hogy egyszer sem szólalt fel a Tisztelt Házban - hívta fel a figyelmet a 24.hu.

A korábban a Jobbikot elhagyó, majd függetlenként politizáló Volner János, Farkas Gergely, Fülöp Erik és Sneider Tamás sem jutott képviselői helyhez, mint ahogy a nyugdíjba vonuló jobbikos Balczó Zoltán sem.

Az Országgyűléstől 28 év után búcsúzik Burány Sándor, aki 2018-ig az MSZP, utolsó ciklusában a Párbeszéd frakciójában dolgozott. Az ellenzéki oldalon Molnár Gyula, Bangóné Borbély Ildikó és Mesterházy Attila is a távozók között van.