Együttműködési megállapodást kötött az Agrárminisztérium (AM) és a világ egyik vezető faipari társaságához, a svájci tulajdonú SWISS KRONO csoporthoz tartozó Swiss Krono Kft.-vel, az együttműködés célja a természeti erőforrások fenntartható hasznosítása, a hosszú távú ellátásbiztonság, a gazdasági növekedés élénkítése, a vidéki munkahelyek megőrzése és bővítése, ezáltal a leszakadó térségek felzárkózásának elősegítése. Zambó Péter, az AM erdőkért felelős államtitkára ezzel összefüggésben azt közölte, hogy a minisztérium érdekelt a faanyag, mint megújuló energiaforrás fenntartható hasznosításában.

A magyar erdők élőfakészlete 400 millió köbméter, amely évente 13 millió köbméterrel gyarapszik. Mivel az éves fakitermelés 5,5-7,5 millió köbméter körül alakul, ezért jelentős faanyag-tartalékokkal rendelkezik az ország - mondta a politikus, hozzátéve, hogy új lehetőségeket jelent az Országfásítási Programban ültetett erdők faanyagának jövőbeli hasznosítása is. Az államtitkár szerint a faanyag hasznosításban további növekedési potenciál van, ehhez viszont a faanyagot előállító erdőgazdasági ágazat és a faanyagot felhasználó faipari ágazat közötti együttműködésre van szükség, mert közös érdek a faanyag megújuló alapanyagként történő megismertetése a társadalommal.

Az agrártárca ennek érdekében vette fel a kapcsolatot a Swiss Krono Kft.-vel, mint az egyik legnagyobb hazai fafeldolgozóval, akikkel szakmai együttműködési megállapodást kötöttek. Ennek célja "a faipar fenntartható forrásból származó alapanyaggal történő hosszú távú, stabil ellátása, a belföldi beszerzési stratégia támogatása, a térség versenyképességének növelése, valamint a hazai feldolgozóipari kapacitás erősítése és bővítése". De fontos tétel a Soproni Egyetemen zajló oktatási-kutatási tevékenység, valamint az ágazati szakközépiskolai oktatás megerősítését is.

Szabadné Kázmér Orsolya, a Swiss Krono Kft. igazgatója úgy látja, hogy az együttműködés a gyakorlatban is megkezdődött: az állami erdőgazdaságokkal a beszállítási szerződések megkötése zökkenőmentesen zajlik, a Soproni Egyetem fenntartható fagazdálkodási kerekasztalának ülésén az ágazati stratégiai gondolkodásba már bevonták a Swiss Krono Kft.-t.