A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség két rendbeli – egy esetben társtettesként megvalósított – az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az egykori hivatalos személyt - adta hírül a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

A vádirat lényege szerint 2020 nyarán egy mezőgazdasági tevékenységet folytató cégcsoportot képviselő vállalkozó és egy helyettes államtitkár abban állapodtak meg, hogy a hivatalos személy segítséget nyújt a vállalkozónak. Ennek keretében a helyettes államtitkár azt vállalta, hogy kapcsolatainak felhasználásával a cégcsoport által már üzemeltetett és egy tervezett mezőgazdasági vállalkozást a szükséges állami földterületek használati, illetőleg tulajdonjogának megszerzésében és a jövőben meghirdetni tervezett pályázat elnyerésében támogatja.

Céges részesedést kért

A vezető beosztású hivatalos személy mindezért – kérésének megfelelően – az újonnan létrehozott cég 5 százalékos tulajdonrészét szerezte meg

Fiktív tanulmány is készült volna

Ezen túlmenően a helyettes államtitkár és egy közvetlen irányítása alá tartozó osztályvezető előzetesen abban állapodtak meg, hogy egy gazdasági társaság bevonásával – tanulmány elkészítésére irányuló pályázat kiírásával – jogtalan előnyre tesznek szert. A megállapodás alapján valódi verseny nélkül, a helyettes államtitkár által előre meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető készítette volna el a tanulmányt, amelyet később jóvá is hagyott volna. A megbeszéltek szerint a vállalkozónak kifizetendő tízmilliós összeget hármuk között osztották volna fel. A szerződéskötésre végül a keretösszeg hiányára való hivatkozással nem került sor, a kiírt pályázatot visszavonták - olvasható az ügyészségi közleményben.

Megszólalt az Agrárminisztérium

A budapesti regionális nyomozó ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Az ügy érintettje az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy János - közölte az agrártárca tavaly december elején az MTI-vel. Akkor Nagy István agrárminiszter kezdeményezte a helyettes államtitkár felmentését a tisztsége alól.

A volt helyettes államtitkár 2020. december 1-jétől a lakás elhagyását engedélyhez kötött bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt. A kényszerintézkedést a bíróság – védői indítványnak helyt adva – megszüntette, amely végzés ellen, a bűnügyi felügyelet fenntartása végett a nyomozó ügyészség fellebbezést jelentett be - írja a KSZF.

A volt osztályvezető és a két vállalkozó szabadlábon védekeznek.