A 4iG Nyrt. leányvállalata az Antenna Hungária Zrt., a magyar állam képviseletében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták az adásvételi szerződést a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. (Vodafone Magyarország) 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásáról – szerepel a 4iG és Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt közös közleményében.

Az átvilágítást követően a felek a céltársaság értékét 660 milliárd forintban állapították meg.

A tranzakció pénzügyi zárása január 31-én várható, amellyel a 4iG 51 százalékos közvetett irányító befolyást, míg a magyar állam 49 százalékos közvetett befolyást szerez a magyar piac második legnagyobb telekommunikációs vállalatában, a Vodafone Magyarország Zrt.-ben.

A Budapesti Értéktőzsdén bejelentett tranzakció volumenét tekintve a rendszerváltást követően az egyik legnagyobb vállalatfelvásárlás.

A Vodafone Magyarország megvásárlása új fejezetet nyit a hazai telekommunikációs piacon. Csaknem harminc év után az első olyan infokommunikációs vállalatcsoport jön létre, amely magyar többségi tulajdonú konvergens szolgáltatóként működhet

– mondta el Jászai Gellért a 4iG Nyrt. elnöke.

A Vodafone vezetékes szolgáltatásait 800 ezer, míg mobilszolgáltatásait 3 millió ügyfél veszi igénybe. A tranzakcióval a 4iG és a magyar állam tulajdonába kerülnek a Vodafone Magyarország Zrt. mobilfrekvenciái, az aktív rádiós átviteli berendezései, az aktív antennák és kábelek, a kültéri kabinetek egy része, továbbá az felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózata egyaránt.

A tranzakció zárását követően a legnagyobb árbevételt biztosító mobil hang- és internetszolgáltatás területén a 4iG Csoport (DigiMobil) és a Vodafone közös portfóliója a második legnagyobb lesz. Az akvizíciónak köszönhetően a 4iG piacvezető pozíciót szerez a vezetékes internetszolgáltatások területén, emellett a televíziós műsorterjesztési piacon is piacvezetővé válik. 

A Vodafone üzent a felhasználóinak

A Vodafone Magyarország kommunikációs osztálya a tranzakció hírét a napi.hu-nak annyival egészítette ki, hogy a Vodafone Magyarország üzletmenete folyamatos és zavartalan, szolgáltatásai az eddig megszokott menetben és minőségben működnek. A szolgáltató továbbra is elkötelezett ezek megőrzése mellett.