Nagy találgatások övezik Jevgenyij Prigozsint, a szombati villámlázadás vezetőjét, aki visszafordult a Voronyezs-Moszkva autópályán és leállította az orosz katonai vezérkar elleni puccsot. 

A legfrissebb hírek szerint Minszkben látták a zsoldosvezért, egy belvárosi hotelben.

– legalábbis ezt állítja a KyivPost.

Azok után persze ez nem meglepő, hogy az utolsó hírek is arról szóltak, hogy Prigozsin elfogadta a belarusz elnök, Lukasenka állítólagos békejobbját. Azóta azonban nem mutatkozott nyilvánosan.

 

 

 

Közben megszólalt Prigozsin: „nem akartunk rendszert vagy kormányt dönteni, csak egy mesterkurzus volt"

Arról beszélt, hogy a Wagner bár a legtapasztaltabb és legharckészebb egység Oroszországban, az intrikák és a meggondolatlan döntések eredményeként július 1-jétől meg kellett volna szűnnie. A legtöbb harcos nem volt hajlandó szerződést kötni a védelmi minisztériummal, mert rájöttek, hogy az egy vágóhíd, legfeljebb 1-2 százalék. A villámpuccsot azzal indokolta, hogy rakétatámadást hajtottak végre ellenük, és 30 harcosuk meghalt. Ez volt a kiváltó ok, ezért döntöttek úgy, hogy elindulnak.

A teljes menet alatt 780 kilométert tett meg. Prigozsin ugyanakkor sajnálja, hogy eltalálták a légierő gépét, de bombázták őket. A felvonulás célja állítása szerint az volt, hogy megelőzzék Wagner tönkretételét és a sok hibát elkövető katonai vezetés bíróság elé állítsák. Később azonban nyilvánvalóvá vált – mondja –, hogy sok vér fog hullani. „Ekkor Lukasenko kinyújtotta a kezét, és felajánlotta, hogy megoldást talál a Wagner sorsára". 

Egyben jelezte, hogy a felvonulásuk komoly biztonsági problémákat tárt fel országszerte: sikerült blokkolni minden repülőteret és katonai egységet. Igyekezett érzékeltetni, hogy a Wagner tempójával egy napig sem tartott volna az ún. „speciális hadművelet” – ezzel is bírálva a szerinte inkompetens orosz hadvezetést. 
„Mutattunk egy mesterkurzust arról, hogyan is kellett volna kinéznie 2022. február 24-nek. Nem az volt a célunk, hogy megdöntsük a fennálló rendszert és a törvényesen megválasztott kormányt. Megfordultunk, hogy ne ontsunk vért" – hangoztatta Prigozsin, a sajtóirodáján keresztül. 

 

A Prigozsin felbukkanásáról szóló híreszteléseket egyelőre hivatalos források nem erősítették meg és fénykép vagy bármi más támpont sem érkezett.

Közben egészen furcsa fejlemények követik egymást a Wagner-csoport történetében:

Belaruszban állítólag már táborokat építenek a zsoldoscsapat számára, 200 km-re Ukrajnától. Az első ilyen létesítményt 8000 ember számára tervezik.

A Verstka Media információi szerint a munkások azt a feladatot kapták, hogy nagyon gyorsan építsék fel a 24 ezer négyzetméteres tábort. 

„A feladat (azaz a tábor felépítése) holnap ebédig tart” – érzékeltetve az újság informátora a szűkre szabott határidőt.

A regionális vezetéshez közel álló forrás megerősítette, hogy a hatóságok utasítást kaptak arra, hogy építsenek tábort a PMC-k számára a régióban.

Az információt, azaz hogy a zsoldosokat Lukasenkához küldik, a wagneresek hozzátartozói is megerősítették.

Volt aki úgy tudja, hogy a Wagner Rosztovban maradt egységeit küldik Belaruszba. Egy másik interjúalany elmondta, hogy férje is, aki szombaton még a Don-parti városban tartózkodott, a közelgő utazásról beszélt, ám elvesztették egymással a kapcsolatot. 

Találgatások övezik azt is, hogy mi lesz ezek után a Wagner-csoport sorsa. Dmitrij Peszkov a Kreml sajtótitkára úgy nyilatkozott, hogy a lázadásban részt vevő wagneritákat nem üldözik,  figyelembe veszik „a fronton szerzett érdemeiket". A harcosok egy része pedig, különösen akik megtagadták a puccsban való részvételt, szerződést írhatnak alá a Védelmi Minisztériummal.

Azt mindenesetre az állami orosz média, a TASSZ valamint a független Meduza is egybehangzóan megerősítette, hogy legalább két orosz városban, Tyumenben és Novoszibirszkben újra működtek a PMC Wagner toborzóközpontjai és visszahelyezték a lázadás után sebtében eltávolított toborzóplakátokat. 

Mennyit kaszált eddig a Wagner a gyanús bizniszeken és az emberéleteken?

Kiszámolták mekkora vagyon felett diszponálhat a Jevgenyij Prigozsin oligarcha által vezetett zsoldosossereg, amely vezető szerepet játszott az ukrajnai háborúban és a sikertelen puccsban. Bővebben>>>