A svéd külügyminisztérium sajtóosztálya arról számolt be, hogy a bagdadi nagykövetség valamennyi alkalmazottja biztonságban van, a külügy elítélte a támadást, és hangsúlyozta, hogy az iraki hatóságoknak meg kell védeniük a diplomáciai képviseleteket – írja a Reuters

A csütörtöki tüntetést Muktada asz-Szadr síita vallási vezető támogatói hívták össze, hogy tiltakozzanak a heteken belül második tervezett svédországi Korán-égetés ellen. A szervezés hátteréről a befolyásos hitéleti vezető népszerű Telegram-csatornán és más asz-Szadr-párti médiumokban megjelent bejegyzések árulkodnak.

Irak egyik legbefolyásosabb személyiségeként több százezer híve van, akiket rendszeresen hívott utcai megmozdulásokra, többek között tavaly nyáron, amikor elfoglalták Bagdad erősen megerősített Zöld Zónáját, és halálos kimenetelű összetűzésekbe is keveredtek.

Máig blokkolják NATO-tagságukat: Svédország most kapcsolt az ügyben

A nap folyamán az 57 országot magában foglaló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) a szaúd-arábiai Dzsiddában összehívott rendkívüli ülésén intézkedéseket sürgetett a muszlimok szent könyvének meggyalázása ellen. Bővebben >>>

A svédek beleegyeztek a Korán-égetésbe

A svéd rendőrség szerdán engedélyezte, hogy csütörtökön nyilvános gyűlést tartsanak Irak stockholmi nagykövetsége előtt, viszont a rendőrség az engedélyben azt írta, hogy két személy részvételére számítottak.

A TT svéd hírügynökség jelentése szerint a nyilvános gyűlésen a Korán és az iraki zászló elégetését tervezték, és köztük volt egy férfi, aki júniusban egy stockholmi mecset előtt felgyújtott egy Koránt.

Kép: Reuters

Erre válaszul szervezték asz-Szadr hívei a gyujtogatást és a tüntetést, aminek eredménye a füstölő stockholmi nagykövetség.

A One Bagdad nevű Telegram-csoportba feltöltött videókon látható, amint az emberek csütörtökön hajnali 1 óra körül a svéd nagykövetség körül gyülekeztek, és asz-Szadr jelmondatait skandálták, majd körülbelül egy órával később megrohamozták a nagykövetség épületét.

Később füst szállt fel a nagykövetség egyik épületéből, a tüntetők pedig a tetőn álltak.