Sadiq Khan, aki a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt képviseletében áll a londoni városháza élén, közölte: rendkívül hálás azért, hogy

az uniós londoniak megőrizték hitüket és továbbra is Londont tartják otthonuknak, annak ellenére is, hogy elrettentő bizonytalanságok övezik a tartós letelepedett státusz megszerezhetőségét, emellett a konzervatív párti kormány bevándorlásellenes retorikát alkalmaz és a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokat tárgyalási alkupozíciójának javítására használja.

A londoni polgármester szerint a Londonban élő EU-állampolgárok London önazonosságának, történelmének és jövőjének kulcsfontosságú részei, akiknek jogaiért ő mindig kiáll. 

Sadiq Khan közölte: éppen ezért ő is csatlakozik azokhoz a felhívásokhoz, amelyek szerint biztosítani kell a jogot a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak, hogy szavazhassanak a brit parlamenti választásokon.

„Önök szavazhatnak a helyhatósági és a polgármester-választásokon, és helyénvaló lenne, ha Önöknek is lenne szavuk abban, hogy kik alkotják az Önökre is hatályos törvényeket" – fogalmaz nyílt levelében a londoni polgármester.

Ugyanezt nemrégiben a Munkáspárt egy másik magas rangú képviselője is szorgalmazta.

Jonathan Reynolds, a Labour árnyékkormányában az üzleti ügyekért felelős miniszter posztjának várományosa a BBC-nek néhány hete úgy fogalmazott: a Munkáspárt véleménye szerint érvek szólnak amellett, hogy akik Nagy-Britanniában élnek és hozzájárulnak az ország gyarapodásához, azok részesei lehessenek a brit demokrácia működési folyamatának is.

Jonathan Reynolds hozzátette, hogy a Munkáspárton belül a választási program kidolgozásának részeként erről a kérdésről is folynak az egyeztetések.

Az EU-tagállamok törvényesen Nagy-Britanniában élő polgárainak a brit állampolgárokhoz hasonlóan kötelező feliratkozniuk a brit választói listára, de jelenleg csak a brit helyhatósági, illetve a walesi és a skóciai törvényhozási választásokon voksolhatnak, a nagy-britanniai országos parlamenti választásokon nem.

Ez alól csak a Nagy-Britanniában élő ír állampolgárok jelentenek kivételt a két ország évszázadokra visszanyúló közös múltja okán.

Kiszorítják az EU polgárait a nem uniós munkavállalók Angliából

Az Európai Unióból származó munkavállalók száma egyre alacsonyabb, amióta Nagy-Britannia kilépett az EU-ból. Az uniós munkavállalók korábban többségben voltak a különböző brit ágazatokban, de a Brexit utáni politikai és gazdasági irányváltás óta átvették a helyüket az Európán kívülről érkező bevándorlók és a brit állampolgárok. Bővebben >>>