Vlagyimir Putyin orosz elnök friss rendelete szerint az oroszországi moziknak olyan dokumentumfilmeket kell bemutatniuk, amelyek Oroszország Ukrajna elleni háborújáról szólnak – számolt be a legújabb putyini mestertervről a Lettországban működő független orosz oknyomozó hírportál, a Meduza.

Az orosz elnök arra utasította a kulturális minisztériumot, hogy az orosz mozikban biztosítsák kétféle dokumentumfilm vetítését:

  • egyfelől olyanokat, amelyek a „különleges katonai hadműveletről” szólnak;
  • másfelől azokat, amelyek a „neonáci és a neofasiszta ideológia terjedése elleni küzdelem” jegyében születtek.

Az orosz kulturális minisztériumnak további kötelessége, hogy megrendezze az úgynevezett hazafias dokumentumfilmek fesztiválját. Az erre vonatkozó javaslatokat a tárcavezető Olga Ljubimovának 2023. február 1-jéig kell elkészítenie.

Utcákat és könyvtárakat fognak elnevezni a háborúról

A kulturális és az oktatási minisztériumnak Putyin elnök azt is feladatul szabta, hogy 2023. április 1-jéig köztereket, szobrokat és iskolai múzeumokat hozzanak létre, illetve nevezzenek el a „különleges katonai művelet” résztvevőiről, az orosz iskolákban pedig előadásokat tartsanak a háborúról.

Putyin elnök arra már novemberben utasította az orosz honvédelmi minisztériumot, hogy segítse a háborúról dokumentumfilmeket készítő orosz filmesek munkáját, ezen belül is azt, hogy a harctéri bátorságot és a hősiességet bemutató filmek készülhessenek.