francia nemzeti ünnepet pénteken is nagyszabású párizsi katonai parádé koronázza meg. Idén a francia forradalom 1789. július 14-i kezdetét ünneplő éves rendezvényekre az elmúlt közel húsz év legsúlyosabb zavargását követően kerül sor. A rend biztosítására több mint 130 ezer rendőrt vonultattak fel országszerte, hogy megakadályozzák az újabb rendbontásokat a külvárosi negyedekben.

India az idei Bastille-napi felvonulás díszvendége, Narendra Modi miniszterelnök pedig Emmanuel Macron francia elnökkel együtt tekinti meg a parádét. A díszszemlét 240 indiai katona vezette fel a Champs-Élysées sugárúton és francia gyártmányú indiai harci repülőgépek is csatlakoztak a légiparádéhoz.

Hadiipari együttműködés

Franciaország tovább kívánja erősíteni Indiával az együttműködést többek között az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a hadiiparban és a stratégiai indiai-csendes-óceáni térségben.

A Bastille-napi felvonuláson 6500 ember vonul fel, 200 ló és 86 kutya társaságában, valamint 94 repülőgép és helikopter, és 219 földi jármű részvételével

számolt be róla az AP.

Franciaország más településein is ünnepségeket tartanak, amelyek célja, hogy megünnepeljék a „szabadság, egyenlőség és testvériség” eszméjét.

Csütörtökről péntekre virradó éjszaka a francia Belügyminisztérium jelentése szerint 97 embert tartóztattak le városi erőszak miatt, és 218 autót gyújtottak fel az országban.

Több városban betiltották a tűzijátékokat, miután a közelmúltban zajló zavargások során rendőröket vettek célba pirotechnikai eszközökkel.

A zavargások után Macronnak kellene helyrepofoznia Franciaországot

Franciaország lassan lélegzethez jut a napok óta tartó nagyszabású városi zavargások után, de Emmanuel Macron elnök előtt még nagyobb kihívás áll: hogyan kezelje a zavargások által felszínre hozott alapvető problémákat? Marine Le Pen árnyékában nem lesz könnyű feladat a francia intézmények és a peremkerületi fiatalok közötti szakadék felszámolása. Bővebben --->