Májusban közel 36 százalékkal csökkentek az orosz állam olaj- és gázbevételei az előző év azonos időszakához képest és 12 százalékkal maradtak el az előző havi értéktől – közölte az orosz pénzügyminisztérium.

Az állam szénhidrogénből származó bevétele májusban az előző évi 886 milliárd rubelről 570,7 milliárd rubelre csökkent a múlt hónapban.

Az olajcégek nyereségadójából áprilisban 185,4 milliárd rubel folyt be, míg májusban a befizetések ütemezésének sajátosságai miatt ez 5,4 milliárd rubelre apadt.

A bányajáradékokból befolyó összeg éves összevetésben negyedével csökkent és 704 milliárd rubelt tett ki, az exportvámokból származó bevételek a vizsgált időszakban 74 százalékkal 66,1 milliárd rubelre csökkentek.

Felülmúlja az egész évre tervezett deficitet a bevételkiesés

A háború miatt emelkedő kiadások (évente plusz 26,3 százalék) és a csökkenő gáz- és olajbevételek (évente mínusz 52,3 százalék) következményeként 

az orosz szövetségi költségvetés hiánya az év első négy hónapjában 3424 milliárd rubelt (42,2 milliárd dollár, 14552 milliárd forint) tett ki, amely meghaladja az egész évre tervezett deficitet.

A bázisidőszakban még 1164 milliárd rubel többlettel zárt a büdzsé.

Tavaly a második félévben a drámai egyenlegromlás hatására az orosz szövetségi költségvetés az ország modernkori történelmének legnagyobb hiányával, 3300 milliárd rubellel zárt.

Az állam adóbevételeinek mintegy felét az olaj- és gázszektor adja Oroszországban.

(via MTI)